11 - 12 maanden

Wat is de Montessori visie nu eigenlijk precies?

Help kinderen nooit met taken die ze denken zelf uit te kunnen voeren.

Maria Montessori

Klinkt eenvoudig, toch? Dat is het ook… theoretisch gezien. In de praktijk is het een stuk moeilijker. Door kinderen zelfstandig dagelijkse taken uit te laten voeren, worden ze onafhankelijker, zekerder van zichzelf en weerbaarder. Toegegeven: het duurt allemaal wel wat langer.

Maar wanneer je je kind het knopje in de lift of van de wasmachine zelf in laat drukken, zijn eigen water laat inschenken en zijn eigen handen laat wassen, leert hij functioneren in zijn eigen kleine wereldje. Dit ‘praktisch leven’, zoals het in Montessori-termen wordt genoemd, is een van de vele redenen waarom we voorstander zijn van deze methode.

Wat betekent Montessori?

De montessorimethode is aan het begin van de twintigste eeuw ontwikkeld door een Italiaanse dokter genaamd Maria Montessori. Dr. Montessori was voor velen een inspiratie: ze verkleinde de kloof tussen mannen en vrouwen, kwam op voor vrouwenrechten en zette zich in voor de scholing van kinderen met leerstoornissen.

Dr. Montessori geloofde in het stimuleren van de zelfstandigheid van zelfs de jongste kinderen. Hoe ze dit deed? Door de leeromgeving van kinderen zorgvuldig vorm te geven met specifieke leerzame hulpmiddelen, en door hen voldoende tijd te geven om ongestoord te kunnen werken.

Waarom we voorstander zijn van Montessori:

  • De nadruk op minder rommel en speeltjes, en meer orde.
  • Kinderen de uitdaging geven die ze nodig hebben om onafhankelijkheid en concentratievermogen te ontwikkelen, en hen niet meteen te helpen wanneer ze iets moeilijk vinden.
  • Natuurlijk en eenvoudig speelgoed – zogenaamde ‘open ended toys’- waardoor kinderen spelenderwijs de wereld leren begrijpen.
  • Een doordachte omgeving met kindermeubels, lage planken en krukjes, zodat ze zelf dingen kunnen pakken.
  • Bewegingsvrijheid voor baby’s en peuters.
  • Echte ervaringen die de zintuigen prikkelen.
  • De tijd nemen om de concentratie en het speel- en leerproces van kinderen te bevorderen, met zo min mogelijk onderbrekingen.

Waarin we een stapje verder gaan dan Montessori:

  • We zijn voorstander van verbeeldend spel, zoals verkleden, naspelen en fantasiespel, wat niet voorkomt in de Montessori visie.
  • We vinden dat kinderen hun eigen ‘juiste manier’ mogen spelen. Bij de montessori-aanpak laat de leraar het kind vaak eerst zien hoe hij bepaald speelgoed moet gebruiken.
  • We geloven in de voordelen van veel praten met een babystemmetje. Uit onderzoek is gebleken dat het hoge, zangerige stemmetje dat volwassenen vaak gebruiken om tegen baby’s te praten, de taalvaardigheid stimuleert. De Montessori filosofie is juist dat we hetzelfde tegen kinderen zouden moeten praten als tegen volwassenen, met een volwassen toon en volwassen woorden. Het kan daarom een uitdaging zijn om de juiste balans te vinden tussen de nadruk die de Montessori visie legt op het ontwikkelen van het concentratievermogen, en de even belangrijke behoefte van kinderen aan verbale stimulatie.

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 11 - 12 maanden, kennis maken met de echte wereld door middel van spelen, Montessori, Kinderontwikkeling

Blijf lezen