19 - 21 maanden

Wat zouden ouders van peuters meer moeten doen? De antwoorden van 4 experts

Young child outside looking at a crack in the cement
 • Facebook Icon
 • Twitter Icon
 • Pinterest Icon
 • Email Icon

We hebben enkele van onze favoriete experts op het gebied van vroege ontwikkeling, Montessori, en weerbaarheid gevraagd om hun tips en adviezen met ons te delen. De top tien adviezen hebben we voor je opgesomd.

Bied beperkte keuzes aan

Geef kinderen zo vaak mogelijk de keuze tussen twee opties: “we gaan uiteten met onze vrienden. Je mag zelf kiezen of je eerst met je voeten of je armen in de auto wil.” Zo’n keuze stelt voor ons niet zoveel voor, maar kinderen kunnen het erg fijn vinden om op deze manier invloed te hebben.

Ben er voor je kind

In foto: Houten munten van De Kwebbelaar Speelkit

Las momenten in dat je er écht bent voor je kind, met je telefoon en andere afleidingen buiten handbereik. Als ouder ben jij het allerbelangrijkst in de wereld van je kind, en kinderen leren het meest van persoonlijke interactie. In de montessorivisie wordt dan ook gesproken over ‘er zijn’: niet alleen fysiek, maar ook met je hoofd en geest.

Gebruik meer grote woorden

Je hoeft niet altijd de makkelijkste taal te gebruiken wanneer je tegen je peuter praat. Moeilijkere woorden in een duidelijke context kunnen kinderen net zo goed begrijpen als makkelijke woorden.

Laat je kind leiden

Laat je peuter de weg leiden, en kijk wat hij pakt en aanraakt, waar hij naar kijkt, en waar hij op reageert. Probeer vervolgens samen iets te doen met die ervaringen of voorwerpen. Dit klinkt misschien eenvoudig, maar er is veel aandacht en concentratie voor nodig.

Zeg niet ‘delen’ maar ‘om de beurt’

Eenjarigen zijn nog niet volwassen genoeg om goed te kunnen delen. Ze hebben immers het zogenoemde theory of mind nog niet ontwikkeld, wat betekent dat ze nog niet begrijpen dat anderen een ander perspectief hebben dan zij zelf. Wanneer je de bewoording ‘om de beurt’ gaat gebruiken, kun je je kind helpen inzien dat hij met speelgoed kan spelen en het daarna weer terug kan geven.

Doe een stapje terug

Zoek momenten waarop je even een stapje terug kan doen. Loop op het tempo van je kind, ga samen de mieren bestuderen, wacht met de pagina omslaan tot je kind zelf het initiatief neemt, en laat je kind zo lang doen over traplopen als hij wil.

Geef hem de ruimte om te leren

Laat je peuter het zelf uitvogelen, en geef hem complimentjes over zijn inzet en succes. We raken eraan gewend om alles te doen voor onze baby’s, maar naarmate ze ouder worden is het belangrijk dat we ze de ruimte, tijd, en kans geven om zelf dingen te proberen, zoals lades opendoen, hun sokken uittrekken, en hun handen zelf wassen en afdrogen. Dit zal in het begin niet vlekkeloos gaan, maar het belangrijkste is dat je kind ervan leert.

Benoem de gevoelens van je kind

Wat je peuter van jou nodig heeft, is uitleg over wat er gebeurt, wat hij ervaart, en vooral wat hij voelt en hoe hij die gevoelens onder woorden moet brengen. “Je voelt je boos omdat ik zei dat we weggaan van het strand. Je vindt het zo leuk hier dat je niet weg wil gaan.” Of: “Je bent gevallen en daar ben je van geschrokken. Het deed even pijn, maar nu voel je je alweer beter.” Gebruik meer woorden dan alleen ‘blij’, ‘verdrietig’ en ‘boos’, zoals ‘gefrustreerd’, ‘enthousiast’, ‘teleurgesteld’, ‘bezorgd’ en ‘grappig’. Als je meer wil lezen over de gevoelens van je peuter, kijk dan hier.

Laat ze vies worden

Vies worden is goed! Laat ze op blote voeten rondlopen, zowel binnen als buiten. Zie je peuter als een kleine wetenschapper die met zijn hele lichaam onderzoek doet naar de wereld. Vies worden is een van de beste manieren om alle fysieke en sensorische eigenschappen van zijn omgeving te verkennen.

Geef hem eenvoudige taakjes

Laat je peuter proberen eenvoudige taakjes te voltooien. Rond de leeftijd van 1 jaar kunnen kinderen al leren om een aanwijzing, en vervolgens twee aanwijzingen, op te volgen. In het begin kun je je kind een taakje geven en hem erbij helpen. Zeg bijvoorbeeld: “we gaan je kleren in de wasmand doen” en laat je kind de kleren erin doen. Of: “tijd om je schoenen te gaan zoeken, laten we eens kijken waar ze zijn!”. Met wat oefening leert hij deze taakjes uiteindelijk (rond de 15 maanden) zelfstandig doen; een goede manier om de taalverwerking te stimuleren en je kind zelfstandiger te laten worden. Bereid je maar voor op een hele trotse peuter!

Met dank aan de volgende experts wiens advies we hebben mogen delen in dit artikel:

 • Sarah Piel, specialist op het gebied van de ontwikkeling van baby’s en peuters
 • Gabrielle Felman, lerares vroege ontwikkeling in het speciaal onderwijs
 • Jody Malterre, Montessori-expert en gecertificeerd trainer in positieve discipline
 • Dr. Zelana Montminy, positieve psycholoog en auteur

Share

 • Facebook Icon
 • Twitter Icon
 • Pinterest Icon
 • Email Icon

Author

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Posted in: 19 - 21 maanden, Montessori, Veerkrachtig, Sociaal-emotioneel, Kinderontwikkeling

Keep reading