5 - 6 maanden

‘Zwemt’ je baby al op de buik?

De komende maanden leert je baby waarschijnlijk zitten. Ook dan is het belangrijk dat ze veel op haar buik blijft spelen om de spieren te ontwikkelen die ze nodig heeft om eerst te leren kruipen en later te leren lopen.

Fases van op de buik spelen en manieren om er meer uit te halen:

Als je baby tijdens het liggen op de buik al wel haar hoofd en borst optilt, maar nog geen gewicht op haar handen zet met haar ellebogen uitgestrekt (zoals op de onderstaande afbeelding), kun je haar de volgende activiteiten eens laten proberen:

  • Leg je baby met gebogen armen op haar buik, waardoor ze op haar onderarmen leunt.
  • Je kunt ook een handdoek of kussen onder je baby leggen, zodat ze makkelijker op haar armen kan leunen.
  • Ga op de grond zitten en leg je baby horizontaal op je schoot met haar armen aan één kant op de grond en haar benen aan de andere; laat zien hoe je ballen in het ballendoosje laat vallen terwijl ze op haar onderarmen leunt. Probeer haar armen naar voren te houden en haar heupen omlaag.
  • Stimuleer je baby om zich tijdens het liggen op de buik omhoog te duwen door bellen te blazen, met het rinkelend rolspeeltje te rinkelen of haar favoriete speeltje boven haar hoofd te houden.

Als je baby zich afzet met haar armen maar nog niet in andere richtingen draait als ze op haar buik ligt (deze fase wordt ook wel ‘zwemmen’ genoemd), probeer dan de volgende speelideeën eens:

  • Leg je baby in een rompertje op een gladde vloer (dus niet op een kleed of deken) zodat ze met haar huid op de vloer meer grip krijgt.
  • Leg haar op haar buik en leg speeltjes in een halve cirkel om haar heen, net binnen handbereik als ze een stukje draait. Leg de speeltjes nadat ze er even mee heeft gespeeld wat verder weg om de beweging te stimuleren.

Als je baby ‘zwemt’ op de buik maar nog geen bewegend speeltje kan pakken, kun je deze speelideeën eens proberen:

  • Leg het wiebelspeeltje op een harde vloer, net buiten handbereik van je baby.
  • Geef het speeltje een zetje om je baby te laten zien hoe het beweegt.
  • Uiteindelijk zal het haar zelf lukken om het wiebelspeeltje een zetje te geven en te pakken. 🙂

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 5 - 6 maanden, De Play Gym, De Speelkits, Grove motoriek, Op de buik spelen, Kinderontwikkeling

Blijf lezen