25 - 27 maanden

Zelfgemaakte kruidenverf, natuursoep and meer manieren om geuren te ontdekken

Toddler painting on a white piece of paper

Zintuiglijk spel is vaak gericht op textuur, temperatuur, en andere voelbare eigenschappen. Daarom hebben we wat ideeën voor je verzameld om ook geur te verwerken in het zintuiglijk spel van je peuter.

Zelfgemaakte kruidenverf

Spelen met kruidenverf prikkelt meerdere zintuigen en is een unieke manier om kunstwerkjes te maken.

Je hebt nodig:

  • Water
  • Kleine kommetjes of bekertjes om de verf te mengen
  • Kruiden in verschillende kleuren

Kies voor kruiden met geconcentreerd pigment, zoals kurkuma, paprikapoeder, nootmuskaat, tandoorikruiden, kaneel, en matchapoeder.

Zo maak je de verf:

Schep een eetlepel kruiden in een kommetje of bekertje en voeg precies genoeg water toe om er een pasta van te maken. Voor het ene kruid heb je misschien meer water nodig dan voor het andere kruid; dit hangt af van de textuur en van hoe doorschijnend of dekkend je de verf wil maken.

Let op: sommige kruiden kunnen vlekken geven, dus het kan verstandig zijn om kleding en het werkoppervlak eerst af te dekken.

Grabbelton met koffiebonen

Misschien heb je al eens een grabbelton gemaakt met rijst, linzen of gedroogde bonen, maar dit kun je ook met koffiebonen doen. Giet de koffiebonen in een grote, ondiepe bak en leg er schepjes, een kinderpincet, en een weegschaal bij.

Als de koffiebonen te sterk ruiken voor jou of je kind, kun je ook met andere geuren spelen: een grabbelton met linzen en lavendel, rijst en citroenrasp, of een druppeltje van je favoriete essentiële olie in wat water.

Houd altijd toezicht wanneer je kind met een grabbelton speelt, zeker als ze nog geneigd is om dingen in haar mond te stoppen.

Natuursoep

Verzamel verschillende geurige ingrediënten voordat je begint: bloemblaadjes, rozemarijn, sinaasappelschil, teentjes knoflook…

Combineer alle ingrediënten in een grote mengkom of een bak. Laat je kind er een kan water bij gieten en in de soep roeren met een garde of schuimspaan. Hoe meer de soep geroerd wordt, hoe sterker de geur.

Misschien begint je peuter in deze fase al steeds meer interesse te tonen in verbeeldend spel. Speel gezellig mee als ze je vraagt om de soep mee te ‘serveren’ of ‘koken’!

Fruit snijden en vergelijken

Woman and toddler looking at a tray filled with different fruits

Ruik samen aan gesneden en onaangesneden stukken fruit en vergelijk de geuren. Kun je sommige stukken fruit beter ruiken dan anderen? Een perzik ruikt bijvoorbeeld sterker dan een appel. Koop ook eens fruitsoorten die jullie normaal gesproken niet eten, zodat jullie thuis samen volop kunnen verkennen.

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 25 - 27 maanden, Speeltijd & activiteiten, Zintuiglijk spel, Kinderontwikkeling

Blijf lezen