34 - 36 maanden

Zijn we er al bijna? 10 leuke autospelletjes (zonder benodigdheden!)

Eerlijk is eerlijk: reizen met jonge kinderen kan – zelfs in het gunstigste geval – een uitdaging zijn (tenzij ze vredig liggen te slapen). Gelukkig begint je peuter nu de leeftijd te krijgen dat je leuke klassieke (en nieuwe) autospelletjes met hem kunt spelen!

Onze ideeën voor autospelletjes zonder materialen of schermen

Opmerking: je kunt al deze spelletjes achter het stuur of vanuit de bijrijdersstoel spelen met je kind.

Pindakaas

Bij het spelletje ‘pindakaas’ stellen jullie om de beurt iemand een vraag, en mag de ander alleen antwoorden met ‘pindakaas’. Iedereen moet proberen niet te lachen, en zelfs niet te glimlachen (al kan je peuter zijn pret waarschijnlijk niet verbergen 🙂). Vraag hem bijvoorbeeld: “waar heb je vanmorgen je tanden mee gepoetst?”, waarop hij moet zeggen: “pindakaas!”. Je kunt zelf kiezen welk woord of welke zin jullie gebruiken: onderbroek, knuffelbeer, pannenkoeken…

Wat ben ik?

Dit spelletje werkt vooral goed als je makkelijke dingen kiest om te raden, zoals geluiden. Laat je peuter raden welk dier, voertuig, of ander geluid je nadoet: “welk dier ben ik? Boe!”, of “wat ben ik? Tjoeke tjoeke tjoek”.

Wat is je lievelings…

Als je veel categorieën weet te bedenken, kunnen jullie je wel even vermaken met deze activiteit. Vraag je peuter en iedereen die nog meer in de auto zit naar hun favoriete kleur, ijs, speelgoed, dier, etc. Geef zelf ook antwoord op de vraag, en probeer altijd “waarom?” te vragen na het antwoord van je peuter. Je kunt zelf het goede voorbeeld geven: “mijn lievelingsdier is een hond, omdat honden lief zijn en houden van knuffelen”.

Rijmspelletjes

Het is waarschijnlijk nog wat aan de vroege kant om zelf rijmpjes te verzinnen, maar je peuter kan al wel kennismaken met het concept. Onderzoek laat zien dat kunnen rijmen een goede voorspeller is van de toekomstige leesvaardigheid van kinderen, en hoe dan ook is het een leuke oefening om samen te doen. Noem een paar simpele rijmwoorden, zoals “kat, mat, rat”, en vraag je peuter “welk woord klinkt nog meer zoals deze woorden?”. Ook zelfverzonnen woorden verdienen een pluim. 😉

Het commandospel

Dit spelletje heeft eenvoudige regels en eindeloos veel mogelijkheden. Je kunt dit spel het beste alvast introduceren en oefenen voordat jullie in de auto stappen. Wanneer je de regels uitlegt, probeer dan zo duidelijk en direct mogelijk te zijn: als je een commando geeft, begin je altijd met “ik zeg…”. Bijvoorbeeld: “ik zeg… raak je neus aan!”. Je kind moet het commando dan opvolgen, maar alléén als je begint met “ik zeg” – anders telt het niet. Maak zelf ook de bewegingen zodat je peuter bij jou kan afkijken, en overdrijf wanneer je “ik zeg” zegt (of juist niet).

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Dit is een klassiek observeerspelletje. De traditionele manier om dit te spelen is dat je iets zoekt wat iedereen kan zien, en zegt welke kleur het is, bijvoorbeeld: “ik zie, ik zie wat jij niet ziet, en het is… blauw” (zoals de lucht). Als je met jonge kinderen speelt, moet je in het begin vaak wat directer zijn: “ik zie, ik zie wat jij niet ziet, en het is… en autostoeltje,” of “ik zie, ik zie wat jij niet ziet, en het is… iemand (in de auto) die iets roods draagt”. Zo wordt het meer een zoekspelletje dan een raadspelletje. Zodra je kind het concept begint te begrijpen, kun je hem eens laten proberen om iets te noemen.

Visuele speurtocht

Het idee van een visuele speurtocht lijkt op het vorige spel: jullie gaan op zoek naar specifieke dingen die jullie vaak tegenkomen in de auto. Denk bijvoorbeeld aan stopborden, bomen, brievenbussen, dieren, bussen, en andere veelvoorkomende dingen in jullie omgeving. Wanneer je er weer een tegenkomt, roep je dat je er een gespot hebt. Jullie kunnen zelfs de tel bijhouden van hoeveel jullie er samen al hebben ‘verzameld’.

Vertel een verhaaltje

Op deze leeftijd zijn kinderen dol op verhaaltjes horen, zeker als ze er zelf een rol in spelen. Misschien zie je jezelf niet persé als verteller, maar je kunt al een leuk verhaaltje vertellen door een paar kleine details te veranderen in iets wat jullie hebben meegemaakt. Vertel bijvoorbeeld wat er gisteren in de speeltuin is gebeurd, maar maak van iedereen een muis. Het hoeft geen verhaallijn te hebben – vertel gewoon wat er is gebeurd: “Carlo de muis ging zo snel van de glijbaan dat hij ervan afvloog en op de houtsnippers landde”.

Geluiden nadoen

Bij dit spelletje leg je je kind uit dat je een specifiek geluid of muzikale toon gaat maken, en zeg je dat hij goed moet opletten en het moet proberen na te doen. Begin met eenvoudige geluiden, zoals dierengeluiden. Zodra hij het idee goed begrijpt, kun je langere en complexere geluiden proberen.

Liedjes zingen

Het lange wachten in de auto kan saai worden. Door samen liedjes te zingen, kunnen jullie de tijd sneller voorbij laten gaan. Naarmate je peuter ouder wordt, kan hij steeds meer teksten van liedjes gaan onthouden. Vanaf zijn tweede kun je hem al woorden van favoriete liedjes zien onthouden en herhalen – zelfs als hij ze nog niet heel toonvast mee kan zingen.
En dit hoeven echt niet allemaal kinderliedjes te zijn! Zing gerust mee met je favoriete liedjes op de radio, maak een afspeellijst voor in de auto, en laat je kind de muziek horen die jij leuk vindt. Let wel op welke muziekje kiest – je kind kan de songteksten altijd en overal gaan herhalen. 🙃

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 34 - 36 maanden, Doen alsof, Reizen, Speeltijd & activiteiten, Taal, Kinderontwikkeling

Blijf lezen