25 - 27 maanden

Zo help je je kind de basis leggen voor leren lezen

Heeft je kind al ooit een boekje omgedraaid dat ondersteboven lag, een favoriete zin onthouden, of jou erop gewezen dat je een pagina oversloeg? Dat komt omdat kinderen al op tweejarige leeftijd beginnen te begrijpen hoe boekjes werken. Rond de 28 maanden kan je kind bijvoorbeeld al begrijpen dat je de woorden leest en niet de plaatjes. Je kind vertoont waarschijnlijk al verschillende tekenen die erop wijzen dat ze de basis aan het leggen is om later te leren lezen – en hier kun jij haar bij helpen.

Strategieën om de ‘leesmotivatie’ van je toekomstige lezertje te stimuleren

Leesmotivatie betekent de interesse en het plezier van kinderen in boekjes en in lezen, en dan hebben we het echt over de allereerste uitingen van intellectuele nieuwsgierigheid. Te veel kinderen beginnen in de kleuterklas met weerstand tegen lezen. Er is veel doorzettingsvermogen nodig om te leren lezen, en door de leesmotivatie te stimuleren kun je haar helpen om het vol te houden.

Zo doe je dat:

  • Laat haar zelf haar boekjes uitkiezen in de bieb – zelfs als dat boekjes zijn die jij niet wil lezen, die te moeilijk of te makkelijk zijn, of die te dik zijn. Zolang het een boek is, is het goed.
  • Lees hetzelfde boekje steeds weer opnieuw. Als jij het trekt om haar favoriete boekje voor de tweehonderdste keer voor te lezen, zorgt repetitief lezen wetenschappelijk bewezen voor meer plezier, patroonherkenning, en zelfvertrouwen.
Young child putting a book by Lovevery away in a shelf
  • Zorg dat er altijd leuke boekjes binnen handbereik van je peuter zijn, zodat ze ze zelf kan pakken.
  • Lezen is niet alleen leuk voor het slapengaan. Zorg dat je overal in huis, in de auto, en in de luiertas boekjes hebt, om je kind te laten zien dat lezen altijd en overal kan. Je kunt boekjes lezen tijdens het badderen, in de wachtruimte, en tijdens het reizen. Ook na een middagdutje of ’s ochtends na het opstaan kan het fijn zijn om even te lezen, omdat je kind dan vaak rustiger en ontvankelijker is.
In foto: Hamertje-tik van De Onderzoeker Speelkit
  • Als je kind zich van je schoot probeert te wurmen en geen aandachtsspanne lijkt te hebben om te lezen, probeer dan eens wat anders: geef haar iets om mee te spelen of lees voor terwijl ze op de grond aan het spelen is. Onderzoek heeft aangetoond dat dit nog steeds voordelig is voor de ontwikkeling, zelfs als het lijkt alsof je kind er weinig van meekrijgt.
  • Maak je kind bewust van woorden in jullie omgeving: op straatborden, voedselverpakkingen, reclameborden, kleding, en adressen. Wijs haar erop en lees ze voor als dat kan.

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 25 - 27 maanden, Boeken, Geletterdheid, Taal, Kinderontwikkeling

Blijf lezen