Zo help je je kind zelf zijn handen wassen

Handen wassen is een goed voorbeeld van een taakje dat eenvoudig lijkt, tot je je realiseert dat alles is afgestemd op volwassenen: de hoogte van de gootsteen, de fijne motoriek die nodig is om de kraan open te draaien, en hoe snel het water al te warm of te koud is. Door het handen wassen in kleinere, behapbare stappen op te breken en af te stemmen op je kind, kan zelfs je tweejarige peuter al leren om helemaal zelf zijn handen te wassen.
Lees verder om te ontdekken hoe je je kind kunt leren zijn handen te wassen:

Zorg dat hij bij de gootsteen en de handdoek kan
Zet een krukje neer zodat hij op de juiste hoogte kan gaan staan. Voor de meeste tweejarige peuters is een goede kruk licht en stabiel met twee treden. Als je kind dan nog steeds niet goed bij de kraan kan, kun je een kraanverlenger gebruiken. Je moet hem dan nog wel helpen met de kraan open- en dichtdraaien. Als je geen grote handdoek op wil hangen die laag genoeg hangt dat je kind er makkelijk bij kan, kun je ook een extra zelfklevend handdoekhaakje ophangen waar je een thee- of handdoekje voor je kind aan kan ophangen.
Vertel waarom het belangrijk is om je handen te wassen
Leg uit dat je handen wassen de beste manier is om schoon te blijven. We doen het voor het eten, na het spelen, na het toiletbezoek, en als we vieze handen hebben.
Doorloop alle stappen
Handen wassen bestaat uit flink wat stappen! 1) draai de kraan open 2) voel of de temperatuur goed is 3) maak de handen nat 4) doe zeep op de handen (niet meer dan twee pompjes! zie hieronder) 5) maak schuim en zing een heel liedje 6) spoel de zeep goed af (zeepresten kunnen leiden tot een pijnlijk droge huid) en
Kies de juiste zeep
Elk type handzeep werkt, maar schuimende zeep is het makkelijkst en koop je in navulbare pompjes. Pompflesjes gebruiken is een goede oefening voor de fijne motoriek. Blokken zeep kunnen glibberig worden en een knoeiboel geven, maar zijn wel leuk om mee te experimenteren

Tel twee pompjes
In het begin zul je hem met jouw hand op zijn hand moeten helpen met zeep op zijn handen doen. Deze zogenoemde ‘bilaterale coördinatie’ (waarbij je beide handen tegelijkertijd gebruikt: één om het pompje in te drukken en één om de zeep op te vangen) is een uitdagende vaardigheid voor de fijne motoriek. Houd het zeeppompje vast terwijl hij zeep op zijn handen aanbrengt. Zodra hij het trucje doorheeft, vindt hij het vast fantastisch om keer op keer het pompje in te drukken! Tel samen tot twee om verspilling te voorkomen.
Zing een heel liedje
Laat je kind zien dat goed wassen tijd kost. Jullie kunnen bijvoorbeeld het hele alfabetliedje (of een ander liedje dat je kind goed kent) zingen, zodat je peuter weet hoe lang hij zijn handen moet wassen.
Kinderen van deze leeftijd vinden het vaak heerlijk om in het water te spelen. Als de tijd het toelaat, laat dan na het wassen van de handen een laagje water in de gootsteen staan, zodat je peuter even met zijn badspeeltjes kan spelen.
*Houd altijd toezicht wanneer je kind met water speelt om ongelukken te voorkomen.
Blijf lezen

25 - 27 maanden
Je peuter maakt nu al onderscheid in huidskleur en etniciteit, zo blijkt uit onderzoek
De onderwerpen ras en racisme bespreken met je peuter voelt misschien als een onmogelijke opgave, maar dit gesprek kun je op veel verschillende manieren voeren met je kind.

25 - 27 maanden
Zelfgemaakte kruidenverf, natuursoep and meer manieren om geuren te ontdekken
Veel zintuiglijke spelletjes zijn gericht op textuur, temperatuur, en andere voelbare eigenschappen. Met deze ideeën kun je ook geur verwerken in het zintuiglijk spel van je peuter.

25 - 27 maanden
Hoelang zou mijn tweejarige zich moeten kunnen concentreren?
Door het concentratievermogen te stimuleren, kun je je kind helpen om meer op te gaan in zijn spel en de basis te leggen voor het mentale uithoudingsvermogen dat hij later nodig gaat hebben.

25 - 27 maanden
Een geluidenwandeling en 5 andere taalstimulerende activiteiten
Je peuter begint zich waarschijnlijk steeds bewuster te worden van geluiden uit de omgeving. Met deze tips kunnen jullie samen stilstaan bij de geluiden om jullie heen.

25 - 27 maanden
Zo maak je je hal montessoriproof bij Sarah Adams — The Prepared Environment
De gang is vaak een drukke, en daarom ideale, plek om bewust in te richten voor je kind. Lees hier hoe je dit doet, zodat je kind altijd zelf kan vinden wat hij nodig heeft.

25 - 27 maanden
Deze 5 taalontwikkelingen kan je kind nu doormaken
Tussen de tweede en derde verjaardag maakt de taalontwikkeling van je kind een enorme groei door. Lees hier wat je de komende tijd kunt verwachten.

25 - 27 maanden
Krijgen jullie geen genoeg van kleuren koppelen? Probeer dan deze speelideeën
Ontdek onze tips om de vaardigheid van kleuren koppelen te oefenen met ons vijf-op-een-rij-spel en knutselmateriaal.

25 - 27 maanden
4 spelletjes om te leren je beurt af te wachten
Vóór het leren delen komt eerst leren de beurt afwachten, en met wat hulp van een volwassene kan je peuter hier nu al mee gaan oefenen.

25 - 27 maanden
Zo help je je kind de basis leggen voor leren lezen
Al op tweejarige leeftijd beginnen peuters te begrijpen hoe boekjes werken. Lees hier hoe je je toekomstige boekenwurm helpt door zijn 'leesmotivatie' te stimuleren.

25 - 27 maanden
Waarom je die knuffel niet hoeft te forceren, door Lovevery-CEO Jessica Rolph
Lovevery-CEO Jessica Rolph deelt in dit artikel hoe je kinderen kunt helpen om later gezonde grenzen te stellen door ze nu al zelf te laten kiezen hoe ze affectie tonen.

25 - 27 maanden
De verrassende leerkracht van een spiegel
Spelen met spiegels helpt kinderen zelfbewustzijn, empathie, en sociaal-emotionele vaardigheden te ontwikkelen. Op deze vier manieren kun je je kind zijn eigen (en jouw!) spiegelbeeld laten verkennen.

25 - 27 maanden
Welkom bij De Helper Speelkit voor 25-27 maanden
Kijk wat de CEO en medeoprichter van Lovevery Jessica Rolph vertelt over De Helper Speelkit voor je kind van 25-27 maanden.

25 - 27 maanden
Zo help je je kind zelf zijn handen wassen
Handen wassen is een belangrijke, praktische vaardigheid voor je kind. Zo pak je het aan in kleine, haalbare stappen.