25 - 27 maanden

Zo help je je kind zelf zijn handen wassen

Toddler playing with water coming from the kitchen sink

Handen wassen is een goed voorbeeld van een taakje dat eenvoudig lijkt, tot je je realiseert dat alles is afgestemd op volwassenen: de hoogte van de gootsteen, de fijne motoriek die nodig is om de kraan open te draaien, en hoe snel het water al te warm of te koud is. Door het handen wassen in kleinere, behapbare stappen op te breken en af te stemmen op je kind, kan zelfs je tweejarige peuter al leren om helemaal zelf zijn handen te wassen.

Lees verder om te ontdekken hoe je je kind kunt leren zijn handen te wassen:

Toddler standing on a stool washing his hands at the bathroom sink

Zorg dat hij bij de gootsteen en de handdoek kan

Zet een krukje neer zodat hij op de juiste hoogte kan gaan staan. Voor de meeste tweejarige peuters is een goede kruk licht en stabiel met twee treden. Als je kind dan nog steeds niet goed bij de kraan kan, kun je een kraanverlenger gebruiken. Je moet hem dan nog wel helpen met de kraan open- en dichtdraaien. Als je geen grote handdoek op wil hangen die laag genoeg hangt dat je kind er makkelijk bij kan, kun je ook een extra zelfklevend handdoekhaakje ophangen waar je een thee- of handdoekje voor je kind aan kan ophangen.

Vertel waarom het belangrijk is om je handen te wassen

Leg uit dat je handen wassen de beste manier is om schoon te blijven. We doen het voor het eten, na het spelen, na het toiletbezoek, en als we vieze handen hebben.

Doorloop alle stappen

Handen wassen bestaat uit flink wat stappen! 1) draai de kraan open 2) voel of de temperatuur goed is 3) maak de handen nat 4) doe zeep op de handen (niet meer dan twee pompjes! zie hieronder) 5) maak schuim en zing een heel liedje 6) spoel de zeep goed af (zeepresten kunnen leiden tot een pijnlijk droge huid) en

Kies de juiste zeep

Elk type handzeep werkt, maar schuimende zeep is het makkelijkst en koop je in navulbare pompjes. Pompflesjes gebruiken is een goede oefening voor de fijne motoriek. Blokken zeep kunnen glibberig worden en een knoeiboel geven, maar zijn wel leuk om mee te experimenteren

Young child getting soap from a dispenser next to a kitchen sink.

Tel twee pompjes

In het begin zul je hem met jouw hand op zijn hand moeten helpen met zeep op zijn handen doen. Deze zogenoemde ‘bilaterale coördinatie’ (waarbij je beide handen tegelijkertijd gebruikt: één om het pompje in te drukken en één om de zeep op te vangen) is een uitdagende vaardigheid voor de fijne motoriek. Houd het zeeppompje vast terwijl hij zeep op zijn handen aanbrengt. Zodra hij het trucje doorheeft, vindt hij het vast fantastisch om keer op keer het pompje in te drukken! Tel samen tot twee om verspilling te voorkomen.

Zing een heel liedje

Laat je kind zien dat goed wassen tijd kost. Jullie kunnen bijvoorbeeld het hele alfabetliedje (of een ander liedje dat je kind goed kent) zingen, zodat je peuter weet hoe lang hij zijn handen moet wassen.

Kinderen van deze leeftijd vinden het vaak heerlijk om in het water te spelen. Als de tijd het toelaat, laat dan na het wassen van de handen een laagje water in de gootsteen staan, zodat je peuter even met zijn badspeeltjes kan spelen.

*Houd altijd toezicht wanneer je kind met water speelt om ongelukken te voorkomen.

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 25 - 27 maanden, Onafhankelijkheid, Speeltijd & activiteiten, Spelen met water, Fijne motoriek, Kinderontwikkeling

Blijf lezen