Zo maak je een speelruimte montessoriproof – tips van Montessori Madre

Met een paar aanpassingen aan de speelruimte van je kind kun je ook thuis de vruchten plukken van de montessorifilosofie. Deze kleine wijzigingen kunnen in zo goed als iedere ruimte aangebracht worden, en hebben een directe impact op het speelgedrag van je kind.
Net zoals bij iedere overgang is het verstandig om het rustig aan te doen en te beginnen met wat je al hebt. Je zult na verloop van tijd zien dat de ruimte steeds meer gaat weerspiegelen wat jullie belangrijk vinden, en dat het een uitnodigende plek wordt voor je kind om lekker te spelen en leren.
Een montessoriproof speelruimte is ingericht op deze sleutelelementen:
Zelfstandigheid

Het is de bedoeling dat alles in de speelruimte van je kind zoveel mogelijk inspeelt op zijn natuurlijke behoefte aan zelfstandigheid. Wanneer hij makkelijk bij zijn materialen, speelgoed, en boekjes kan, kan hij beter zijn eigen interesses volgen en heeft hij zelf in de hand wat hij wanneer leert.
Je kunt bijvoorbeeld denken aan:
- een lage, open speelgoedkast
- een boekenplank waarbij de boekjes met de kaft naar voren staan
- een plat oppervlak op de juiste hoogte voor je kind, zoals een tafel
- een laag stoeltje om beter te kunnen leren, spelen, en knutselen
Bewegingsvrijheid

Montessoriruimtes worden ook wel ‘ja-ruimtes’ genoemd, omdat ze afgestemd zijn op de natuurlijke behoefte van kinderen om zich vrij te kunnen bewegen zonder restricties. Zorg dat je kind veel open vloerruimte heeft om op te spelen, en ook wat spannendere dingen kan proberen. Wanneer je kind naar hartenlust kan oefenen met zich optrekken, omhoog en omlaag stappen, klimmen, springen, duwen, trekken, en gooien, kan hij deze vaardigheden optimaal ontwikkelen tijdens de zogenoemde gevoelige periode.
Bonustip: kinderen vinden het leuk om zichzelf te zien bewegen. Hang een grote spiegel op in de ruimte om je kind te motiveren en inspireren!
Overzicht

Kinderen kunnen het beste leren in een opgeruimde, overzichtelijke omgeving met maar een beperkte keuze uit speelgoed en materialen. De beste manier om speelgoed nieuw en aantrekkelijk te houden, is door te rouleren zodra je kind er geen interesse meer in toont. In een opgeruimde omgeving kunnen kinderen rustiger en geconcentreerder spelen. Een makkelijke manier om de ruimte overzichtelijk te houden, is door speelgoed te categoriseren in manden of lage bakken, zodat je kind goed kan zien wat waar hoort.
Mooie inrichting
Net zoals volwassenen voelen ook kinderen zich van nature aangetrokken tot mooie dingen. Daarom bestaat een montessoriruimte vaak uit mooie, natuurlijke voorwerpen. Denk aan manden gemaakt van natuurlijk materiaal, met speelgoed dat per categorie gesorteerd is, of kunstwerk op ooghoogte van je kind. Een plant is een makkelijke manier om de ruimte op te frissen met natuurlijke elementen – en je peuter helpt je vast met liefde en plezier de plant water geven en verzorgen! ❤️
Persoonlijkheid

Het mooie aan montessori in huis brengen, is dat je de filosofie kunt aanpassen aan jullie unieke gezin. In de montessorivisie ligt de nadruk op voorwerpen en kunst die je een fijn gevoel geven, of die een betekenis of verhaal hebben. Je kunt bijvoorbeeld stoffen en prenten inlijsten die iets zeggen over jullie cultuur, kunst ophangen die doet denken aan reizen die jullie gemaakt hebben, de favoriete gezinsfoto van je peuter inlijsten, of een recent kunstwerkje van je kind ophangen. Met zulke details geef je de ruimte persoonlijkheid, inhoud, en gevoel, en laat je zien wat voor jouw gezin het allerbelangrijkst is.
Geplaatst in 31 - 33 maanden, Gastblogger, Montessori, Speeltijd, inrichting van je huis, Kinderontwikkeling
Blijf lezen

31 - 33 maanden
8 manieren om je peuter (en jezelf) uit die woedeaanval te helpen
Een driftbui ontstaat vaak omdat je kind zelfstandig wil zijn, maar er nog niet helemaal klaar voor is. Lees hier hoe je het beste kunt omgaan met de woedeaanval van je kind.

31 - 33 maanden
Hoe maak je je keuken montessoriproof? Tips van @BringingUpBabe
Misschien voelt het als een hele taak om je keuken peuter- én montessoriproof te maken, maar dat hoeft echt niet zo te zijn. Bepaal je eigen tempo en kies zelf welke van deze simpele tips voor jullie haalbaar zijn.

31 - 33 maanden
Lijmen is leuk! Makkelijke spelletjes met lessen die blijven plakken
Using glue to stick items together may not sound like cognitive development, but it is. Met deze leuke activiteiten kan je peuter volop oefenen.

31 - 33 maanden
Zo maak je een speelruimte montessoriproof – tips van Montessori Madre
With less clutter and more intention, your child's play space can be inviting and beautiful.

31 - 33 maanden
7 spelletjes om koppelen onder de knie te krijgen
Rond de leeftijd van 30 maanden kan je kind misschien al identieke of vergelijkbare plaatjes of voorwerpen aan elkaar koppelen. Dit kunnen jullie oefenen met geheugenspelletjes, jullie eigen foto’s, of herhaalde plaatjes in boeken.

31 - 33 maanden
4 speelideeën met het meest magische knutselmateriaal: pompons
Pom poms are a fun way to help develop fine motor skills and dexterity, and a great addition to sensory play. Probeer samen met je kind deze snelle, makkelijke doe-het-zelf-ideeën met pompons.

31 - 33 maanden
Makkelijke manieren om je kind te leren dankbaar te zijn
Onderzoek heeft aangetoond dat dankbaarheid uit vier elementen bestaat. Lees hier wat deze elementen zijn, en hoe je je kind kunt helpen om ze in de praktijk toe te passen.

31 - 33 maanden
4 grove motorische spelletjes voor een regenachtige dag
Regenachtige dag? Voor deze spelletjes heb je bijna geen materialen en voorbereidingstijd nodig, zodat je kind toch lekker kan bewegen en zijn energie kwijt kan.

31 - 33 maanden
Wanneer je kind een voorkeur heeft voor één ouder
In gezinnen met twee ouders komt het bijna altijd wel voor: de fase waarin kinderen de voorkeur geven aan één van de ouders. Gebeurt dit bij jullie ook? Lees dan in deze blog hoe je hiermee om kunt gaan.

31 - 33 maanden
Zo stimuleer je het empathisch vermogen (ja, echt!) van je peuter
Een belangrijk onderdeel van vriendelijk zijn voor anderen, is empathie tonen. In dit artikel lees je hoe je je tweejarige peuter de gevoelens van anderen kunt helpen begrijpen, zodat hij zich in de ander leert verplaatsen.

31 - 33 maanden
Schoenen en sokken leren aantrekken doe je zo
Om zelf je schoenen en sokken aan en uit te doen, zijn complexe fijne motorische vaardigheden nodig. Lees hier hoe je je kind kunt helpen om zelf de schoenen en sokken aan te leren trekken.

31 - 33 maanden
Vanaf welke leeftijd leren kinderen klokkijken?
Met routines, volgordes, en tijdgerelateerde woorden help je je kind het ingewikkelde concept van tijd te begrijpen.

31 - 33 maanden
Zo maak je een hindernissenbaan voor je tweejarige peuter
Een hindernisbaan, binnen of buiten, is een leuke en effectieve manier om de grove motoriek te ontwikkelen: op de tenen lopen, met beide voeten springen, noem maar op!

31 - 33 maanden
Waarom kinderen jengelen? Omdat het werkt
Uit onderzoek blijkt dat volwassenen van nature het sterkst reageren op de zeurderige, huilerige toon van kinderen. Wat betekent dit jengelen, en hoe kun je er het beste op reageren?