Zo maak je je hal montessoriproof bij Sarah Adams — The Prepared Environment

Dr. Maria Montessori bedacht de term ‘voorbereide omgeving’ als omschrijving van een ordelijke, kindvriendelijke ruimte die zelfvertrouwen en onafhankelijkheid stimuleert. Het hoeft helemaal niet stressvol of prijzig te zijn om zo’n omgeving in jullie huis te creëren: al met kleine aanpassingen kun je de bestaande ruimte nog uitnodigender maken voor je kind.
De hal is een goede plek om te beginnen, omdat het daar vaak druk is. Bereid de ruimte alvast voor zodat je kind precies weet waar ze kan vinden wat ze nodig heeft, en waar ze het weer op moet bergen wanneer ze klaar is. Dit geeft je tweejarige een gevoel van zekerheid en onafhankelijkheid.
Zo kun je je hal kindvriendelijk en uitnodigend maken:
Lage ophanghaakjes voor jassen

Wanneer jullie je klaarmaken om weg te gaan, leert dit je kind verschillende praktische vaardigheden, zoals
een jas kiezen die past bij het weer. Door ervoor te zorgen dat je kind er zelf makkelijk bij kan, stimuleer je haar om zoveel mogelijk te oefenen met zichzelf aankleden.
Een plek om te zitten en een speciale plaats voor schoenen en laarzen

Als je de ruimte hebt, zet dan een klein stoeltje, krukje of bankje neer in de gang, zodat je kind hier op kan zitten terwijl ze oefent met haar schoenen aantrekken. Heb je geen ruime hal? Dan werkt de onderste traptrede of een zacht kleed ook.

help je de orde in de ruimte bewaren en versterk je de routine. Onthoud de montessorifilosofie van ‘hoe minder, hoe beter’: met beperkte keuzes in de ruimte kan je kind beter oefenen met keuzes maken. Kiezen tussen twee paar schoenen is bijvoorbeeld minder overweldigend dan kiezen tussen veel meer paar.
Een bak of la voor seizoensaccessoires
Bewaar seizoensaccessoires zoals hoeden, paraplu’s en zonnebrillen op een speciale plek, zodat je meteen een goede aanleiding hebt om over de verschillende soorten weer en de bijbehorende accessoires te praten met je kind. Het kan ook slim zijn om winterlaarzen in het voorjaar op te bergen, om te voorkomen dat je kind in hartje juli besluit om ze te dragen en van streek raakt als jij dat een minder goed idee vindt 🙃
Spiegel aan de muur

Als je op ooghoogte van je kind een spiegel ophangt, bevorder je hiermee een positief zelfbewustzijn en een sterk identiteitsgevoel voordat ze naar buiten gaat en de wereld tegemoet treedt. Ook ziet ze zo hoe ze eruitziet als ze helemaal klaar is om weg te gaan (schoenen aan, jas aan, rugzak om, etc.). En nóg een voordeel: de spiegel wassen is een leuke praktische activiteit om volop mee te oefenen. 😉
De kunstwerkjes van je kind op ooghoogte
Wanneer je de knutselwerkjes van je kind in het zicht en op ooghoogte van je kind ophangt, personaliseer je niet alleen de ruimte, maar geef je haar ook mee dat haar werk belangrijk is. Gebruik een fotolijst van acryl of washitape om de kunstwerkjes op te hangen, zodat je ze makkelijk kunt blijven roteren.

Speelkits
Een abonnement op het innovatieve, bekroonde speelgoed abonnement voor baby en peuter biedt educatief speelgoed in elke nieuwe ontwikkelingsfase.
Learn moreGeplaatst in 25 - 27 maanden, Gastblogger, Montessori, inrichting van je huis, Kinderontwikkeling
Blijf lezen

25 - 27 maanden
Je peuter maakt nu al onderscheid in huidskleur en etniciteit, zo blijkt uit onderzoek
De onderwerpen ras en racisme bespreken met je peuter voelt misschien als een onmogelijke opgave, maar dit gesprek kun je op veel verschillende manieren voeren met je kind.

25 - 27 maanden
Zelfgemaakte kruidenverf, natuursoep and meer manieren om geuren te ontdekken
Veel zintuiglijke spelletjes zijn gericht op textuur, temperatuur, en andere voelbare eigenschappen. Met deze ideeën kun je ook geur verwerken in het zintuiglijk spel van je peuter.

25 - 27 maanden
Hoelang zou mijn tweejarige zich moeten kunnen concentreren?
Door het concentratievermogen te stimuleren, kun je je kind helpen om meer op te gaan in zijn spel en de basis te leggen voor het mentale uithoudingsvermogen dat hij later nodig gaat hebben.

25 - 27 maanden
Een geluidenwandeling en 5 andere taalstimulerende activiteiten
Je peuter begint zich waarschijnlijk steeds bewuster te worden van geluiden uit de omgeving. Met deze tips kunnen jullie samen stilstaan bij de geluiden om jullie heen.

25 - 27 maanden
Zo maak je je hal montessoriproof bij Sarah Adams — The Prepared Environment
De gang is vaak een drukke, en daarom ideale, plek om bewust in te richten voor je kind. Lees hier hoe je dit doet, zodat je kind altijd zelf kan vinden wat hij nodig heeft.

25 - 27 maanden
Deze 5 taalontwikkelingen kan je kind nu doormaken
Tussen de tweede en derde verjaardag maakt de taalontwikkeling van je kind een enorme groei door. Lees hier wat je de komende tijd kunt verwachten.

25 - 27 maanden
Krijgen jullie geen genoeg van kleuren koppelen? Probeer dan deze speelideeën
Ontdek onze tips om de vaardigheid van kleuren koppelen te oefenen met ons vijf-op-een-rij-spel en knutselmateriaal.

25 - 27 maanden
4 spelletjes om te leren je beurt af te wachten
Vóór het leren delen komt eerst leren de beurt afwachten, en met wat hulp van een volwassene kan je peuter hier nu al mee gaan oefenen.

25 - 27 maanden
Zo help je je kind de basis leggen voor leren lezen
Al op tweejarige leeftijd beginnen peuters te begrijpen hoe boekjes werken. Lees hier hoe je je toekomstige boekenwurm helpt door zijn 'leesmotivatie' te stimuleren.

25 - 27 maanden
Waarom je die knuffel niet hoeft te forceren, door Lovevery-CEO Jessica Rolph
Lovevery-CEO Jessica Rolph deelt in dit artikel hoe je kinderen kunt helpen om later gezonde grenzen te stellen door ze nu al zelf te laten kiezen hoe ze affectie tonen.

25 - 27 maanden
De verrassende leerkracht van een spiegel
Spelen met spiegels helpt kinderen zelfbewustzijn, empathie, en sociaal-emotionele vaardigheden te ontwikkelen. Op deze vier manieren kun je je kind zijn eigen (en jouw!) spiegelbeeld laten verkennen.

25 - 27 maanden
Welkom bij De Helper Speelkit voor 25-27 maanden
Kijk wat de CEO en medeoprichter van Lovevery Jessica Rolph vertelt over De Helper Speelkit voor je kind van 25-27 maanden.

25 - 27 maanden
Zo help je je kind zelf zijn handen wassen
Handen wassen is een belangrijke, praktische vaardigheid voor je kind. Zo pak je het aan in kleine, haalbare stappen.