25 - 27 maanden

Zo maak je je hal montessoriproof bij Sarah Adams — The Prepared Environment

Dr. Maria Montessori bedacht de term ‘voorbereide omgeving’ als omschrijving van een ordelijke, kindvriendelijke ruimte die zelfvertrouwen en onafhankelijkheid stimuleert. Het hoeft helemaal niet stressvol of prijzig te zijn om zo’n omgeving in jullie huis te creëren: al met kleine aanpassingen kun je de bestaande ruimte nog uitnodigender maken voor je kind.

De hal is een goede plek om te beginnen, omdat het daar vaak druk is. Bereid de ruimte alvast voor zodat je kind precies weet waar ze kan vinden wat ze nodig heeft, en waar ze het weer op moet bergen wanneer ze klaar is. Dit geeft je tweejarige een gevoel van zekerheid en onafhankelijkheid.

Zo kun je je hal kindvriendelijk en uitnodigend maken:

Lage ophanghaakjes voor jassen

Two hanging jackets and a mirror next to the front door

Wanneer jullie je klaarmaken om weg te gaan, leert dit je kind verschillende praktische vaardigheden, zoals

een jas kiezen die past bij het weer. Door ervoor te zorgen dat je kind er zelf makkelijk bij kan, stimuleer je haar om zoveel mogelijk te oefenen met zichzelf aankleden.

Een plek om te zitten en een speciale plaats voor schoenen en laarzen

Als je de ruimte hebt, zet dan een klein stoeltje, krukje of bankje neer in de gang, zodat je kind hier op kan zitten terwijl ze oefent met haar schoenen aantrekken. Heb je geen ruime hal? Dan werkt de onderste traptrede of een zacht kleed ook.

Met een bak, mand, of schoenenrek waar je kind haar schoenen op kan bewaren,

help je de orde in de ruimte bewaren en versterk je de routine. Onthoud de montessorifilosofie van ‘hoe minder, hoe beter’: met beperkte keuzes in de ruimte kan je kind beter oefenen met keuzes maken. Kiezen tussen twee paar schoenen is bijvoorbeeld minder overweldigend dan kiezen tussen veel meer paar.

Een bak of la voor seizoensaccessoires

Bewaar seizoensaccessoires zoals hoeden, paraplu’s en zonnebrillen op een speciale plek, zodat je meteen een goede aanleiding hebt om over de verschillende soorten weer en de bijbehorende accessoires te praten met je kind. Het kan ook slim zijn om winterlaarzen in het voorjaar op te bergen, om te voorkomen dat je kind in hartje juli besluit om ze te dragen en van streek raakt als jij dat een minder goed idee vindt 🙃

Spiegel aan de muur

Young child cleaning a window with the Squeaky Clean Squeegee Set by Lovevery
In foto: Schoonmaakset voor mooie ramen van De Enthousiasteling Speelkit

Als je op ooghoogte van je kind een spiegel ophangt, bevorder je hiermee een positief zelfbewustzijn en een sterk identiteitsgevoel voordat ze naar buiten gaat en de wereld tegemoet treedt. Ook ziet ze zo hoe ze eruitziet als ze helemaal klaar is om weg te gaan (schoenen aan, jas aan, rugzak om, etc.). En nóg een voordeel: de spiegel wassen is een leuke praktische activiteit om volop mee te oefenen. 😉

De kunstwerkjes van je kind op ooghoogte

Wanneer je de knutselwerkjes van je kind in het zicht en op ooghoogte van je kind ophangt, personaliseer je niet alleen de ruimte, maar geef je haar ook mee dat haar werk belangrijk is. Gebruik een fotolijst van acryl of washitape om de kunstwerkjes op te hangen, zodat je ze makkelijk kunt blijven roteren.

Auteur

Sarah Adams Avatar

Sarah Adams

About The Prepared Environment: Sarah Adams, once a Montessori child herself, is a Montessori teacher, coach, and professional organizer. She enjoys helping families create child-friendly homes and easily understand the Montessori philosophy.

Visit site

Geplaatst in 25 - 27 maanden, Gastblogger, Montessori, inrichting van je huis, Kinderontwikkeling

Blijf lezen