De puzzel van puzzelen – zo ziet de voortgang eruit

Samen puzzels van duizend stukjes leggen is pas over een paar jaar aan de orde, maar de cognitieve elementen van puzzels leggen beginnen nu al vorm te krijgen in het brein van je peuter. Wanneer baby’s en peuters speelgoed en andere voorwerpen op een bepaalde plek proberen te laten passen, ontwikkelen ze verschillende vaardigheden in het groeiende brein en in het lichaam.

Deze vaardigheden ontwikkelt je puzzelende peuter:

Fijne motoriek

Dit zijn de kleine, nauwkeurigere bewegingen waar baby’s en peuters zo hard hun best op doen wanneer ze met speelgoed spelen: grijpen, wijzen, vasthouden, knijpen…

Hand-oogcoördinatie

Deze vaardigheid omschrijft de manier waarop de handen en ogen samenwerken om een handeling uit te voeren.

Grove motoriek

Bewegingen waarbij je kind de grotere arm- en beenspieren gebruikt, zoals lopen, springen, en klimmen, stimuleren de grove motorische vaardigheden. Ook met puzzels leggen – vooral grote, zoals vloerpuzzels – ontwikkelt je kind zijn grove motoriek.

Vormherkenning en ruimtelijk inzicht

Het peuterbrein leert bijzonder veel van ontdekken hoe dingen in elkaar passen, oefenen met voorwerpen oriënteren en draaien, en voorspellen welke vorm in welke ruimte past.

Geheugen

Zelfs de simpelste puzzels oplossen is een goede oefening voor het kortetermijngeheugen. Door te puzzelen worden de neurale verbindingen in het brein van je peuter gelegd.

Achter de schermen gebeurt er nog veel meer, zeker naarmate je peuter ouder wordt. Puzzels zijn een goede leerschool als het gaat om veerkracht, samenwerken, omgaan met frustratie, en zelfs rekenkundige concepten zoals delen van een geheel en symmetrie.

Hoe zien de fases van de puzzelontwikkeling eruit? Zoals je weet is de groei van ieder kind uniek, en kan de puzzelontwikkeling van je kind er dus anders uitzien dan we hieronder beschrijven. Ook is het belangrijk om je kind in iedere fase genoeg tijd te geven om te experimenteren, te spelen, en te verkennen – zelfs als het niet de ‘juiste’ manier is om een puzzel op te lossen.

Zo ziet het gemiddelde puzzelpad van baby’s en peuters eruit:

Puzzels met één stuk

Rond de 6 tot 8 maanden kunnen baby’s eenvoudige puzzels van één stuk gaan ontdekken. Meestal komt dit vooral neer op het puzzelstuk verkennen met de mond, maar ook dat is leerzaam.

De pincetgreep

Je baby kan rond zijn eerste verjaardag beginnen met de pincetgreep ontwikkelen (een voorwerp tussen duim en wijsvinger vastpakken). Zo kan hij makkelijker puzzelstukken uit de puzzel halen en er misschien zelfs al in proberen te leggen. Hij vindt het waarschijnlijk ook heel leuk om complete puzzels om te draaien en de puzzelstukken op de grond te laten vallen.

Puzzels met meerdere stukken

Tussen de 13 en 15 maanden beginnen peuters puzzels met meerdere eenvoudige vormen interessant te vinden. Puzzels met cirkels zijn goed om mee te beginnen. Je peuter kan – vooral met jouw hulp – al beginnen te herkennen wanneer vormen wel en niet in een bepaalde opening passen.

Verschillende vormen

In foto: Moestuinpuzzel van De Avonturier Speelkit

Je peuter is er rond de 18 maanden waarschijnlijk klaar voor om ook andere vormen te gaan ontdekken. Of dat nu geometrische vormen, dierenvormen of nog andere vormen zijn: hij begrijpt steeds beter dat verschillende vormen in verschillende openingen passen.

Legpuzzels

De tweede verjaardag van je kind (of misschien zelfs al wat eerder) is een goed moment om legpuzzels te introduceren. Met een eenvoudige, grote legpuzzel kan je kind zijn nieuwe puzzelvaardigheden volop toepassen, en legt hij de basis voor latere complexere puzzels. Op deze leeftijd kun je hem ook kennis laten maken met vloerpuzzels: een leuke uitdaging voor het hele lichaam!

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 16 - 18 maanden, Fijne motoriek, Grove motoriek, Ontwikkeling van het geheugen, Problemen oplossen, Kinderontwikkeling

Blijf lezen