22 - 24 maanden

Knijpt je kind weleens insecten fijn? 5 milieubewuste lessen waar hij nu klaar voor is

Young child holding a magnifying glass while looking at a rock outside.

“Een kind leren om niet op een rups te gaan staan is net zo waardevol voor het kind als voor de rups.”

Bradley Miller

Je ziet aan de zijkant van het bad een spin omhoog kruipen. Je peuter heeft het ook in de gaten. Help! Wat doe je?

We gaan hier allemaal op onze eigen manier mee om. Misschien breng je ongewenste insecten met een glas en een papiertje naar buiten, of misschien heb je er iets minder geduld mee.

Maar hoe zit het dan met kinderen die weleens insecten fijnknijpen? Sommige kinderen genieten van hun machtspositie over kleinere levende wezens Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat kinderen zich zelden ‘groot’ voelen, behalve in zulke situaties.

Hoewel dit begrijpelijk is, wordt de meeste kinderen wereldwijd aangeleerd om respectvol om te gaan met kleine beestjes, zoals bijen, mieren en wormen. Insecten en wormen fijnknijpen of er expres op gaan staan wordt in bepaalde culturen en families als ongepast gezien. Goed om in het achterhoofd te houden!

Dit zijn vijf milieuvriendelijke lessen die je je kind nu al bij kan brengen:

1. Behandel levende wezens met respect

Young child looking through a magnifying glass at some rocks while sitting outside.

Als je peuter buiten expres op een insect of worm gaat staan, leer hem dan dat groter zijn betekent dat je kleinere wezentjes moet beschermen, of in ieder geval met rust moet laten. Het duurt misschien een tijdje voordat je peuter dit ook echt leert.

2. Raap afval op

Je peuter vindt het geweldig als hij hierbij mag helpen! Neem een paar plastic of herbruikbare tassen mee wanneer je gaat wandelen, naar het park gaat of gewoon naar buiten gaat. Neem je Lovevery pincet mee en laat je kind hiermee afval oprapen.

3. Doe het licht uit

Pak een licht krukje dat je peuter makkelijk kan tillen

Pak een licht krukje dat je peuter makkelijk kan tillen Vraag hem om het licht uit te doen, en kijk of het hem zelf lukt om het krukje op de juiste plek neer te zetten en het knopje in te drukken Gelukt? Bereid je maar voor op een apetrotse peuter!

4. Sorteer afval

Peuters vinden het leuk om te sorteren en afval in de afvalbak te doen.

Peuters vinden het leuk om te sorteren en afval in de afvalbak te doen. Als je kind makkelijk toegang heeft tot je afvalbak en de bak voor groen afval, vraag hem dan om blikjes, karton en ander afval op de juiste plek weg te gooien.

5. Twee pompjes

Young child getting soap from a dispenser next to a kitchen sink.

Peuters zijn GEK op zeeppompjes gebruiken! Leer hem twee pompjes tellen: één, twee. Leg uit dat het zonde is om meer zeep te gebruiken.

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 22 - 24 maanden, Oorzaak en gevolg, Rondleidingen door het huis, Identiteit, Speeltijd & activiteiten, Kinderontwikkeling

Blijf lezen