16 - 18 maanden

Wanneer leert mijn peuter sorteren?

Sorteren is de eerste stap van de basisrekenvaardigheid patronen leren herkennen. Tussen de 19 en 24 maanden kan je peuter setjes van drie tot vijf identieke voorwerpen in drie groepen leren sorteren.

Dat ziet er zo uit:

Begin met twee setjes van twee bekende en identieke voorwerpen (dus vier in totaal), en leg ze allemaal bij elkaar. Maak zelf een beginnetje door van elke groep één voorwerp apart te leggen. Moedig je kind aan om de bijpassende voorwerpen bij elkaar te leggen Je kunt stapeltjes maken op de grond, of je kunt bakjes, mandjes of emmertjes gebruiken.

Food tray with bananas, strawberries, and puffs

Leg de voorwerpen weer op één stapel en laat je peuter het nu helemaal zelf proberen. Zodra je kind het onder de knie heeft, kun je meer voorwerpen per groep of meer groepen toevoegen.

Toddler sorting items by red, blue, and yellow
In foto: Speelgoed van De Speelkits

Wanneer je kind zo’n 24 maanden oud is, kan hij het verschil leren zien in kleur, vorm en grootte (alle rode, ronde of grote voorwerpen).

Zo kun je sorteren oefenen met je peuter:

  • Wijs voorwerpen in huis aan die al in bredere categorieën gesorteerd zijn, zoals boeken op een plank, schoenen op een rekje, kussens op de bank, of krijtjes in een doosje. Benoem wat je ziet: “kijk, al die boeken die samen op de plank staan, hebben allemaal bladzijden, plaatjes en woorden.”
  • Doe hetzelfde wanneer je buitenshuis bent, bijvoorbeeld wanneer je een parkeerplaats vol auto’s ziet, of een rijtje bomen in het park.
  • Opruimen is ook een ideale activiteit om met sorteren te oefenen: “we gaan nu alle ballen in dit mandje stoppen; kun jij een bal pakken en in de mand leggen?”, of “kun jij je shirtjes op deze stapel leggen, en je broeken op deze stapel?”.
  • Verzamel blaadjes, dennenappels en stenen tijdens het wandelen in de natuur, en sorteer ze samen wanneer jullie weer thuis zijn.

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 16 - 18 maanden, Communicatie, Rekenen, Sorteren, Kinderontwikkeling

Blijf lezen