Waarom blokken wonderen doen voor de ontwikkeling

block set

Er zijn maar weinig soorten speelgoed zo educatief als blokken. Toch spelen jonge kinderen steeds minder met houten blokken, en steeds meer met klikspeelgoed en magnetisch speelgoed. Hoewel dit prima speelgoed is om vrij mee te spelen, leren kinderen meer over evenwicht en constructies door te spelen met klassieke blokken. Klikspeelgoed en magnetisch speelgoed is makkelijk in elkaar te klikken, maar blokken moet je heel voorzichtig op elkaar stapelen om ervoor te zorgen dat de toren blijft staan.

Onderwijzers zijn het erover eens: spelen met houten blokken leert kinderen belangrijke lessen op het gebied van natuurkunde, bouwkunde, wetenschap, rekenen, en vrij, verbeeldend spel. Kinderen kunnen op klassieke wijze spelen met blokken (stapelen, bouwen, omgooien), maar ook creatief: een blokkenbedje maken voor de babypop, een blok serveren tijdens het restaurantje spelen, of een tweedimensionale afbeelding maken met blokken. Als je vijf kinderen naast elkaar met blokken laat spelen, zie je waarschijnlijk dat ze er allemaal op een andere manier invulling aan geven.

De voordelen van spelen met blokken zijn onder andere:

De spraak- en taalontwikkeling

Spelen met blokken associeer je misschien niet meteen met de spraak- en taalontwikkeling, maar toch heeft het met elkaar te maken, bijvoorbeeld wanneer jullie praten over de mooie toren die je kind heeft gebouwd.

Oefening met de fijne motoriek en de hand-oogcoördinatie

In foto: De Blokkenset

Blokken op elkaar stapelen en een wiebelende toren steviger maken is een uitdaging voor zowel de fijne motoriek als de precieze hand-oogcoördinatie.

De basis verkennen van bouwkunde en wetenschap

Door met blokken te spelen, kunnen kinderen volop oefenen met problemen vaststellen en oplossen en experimenteren met constructie, zwaartekracht, en de hoogte in werken.

Kennismaken met wiskundige concepten

Tijdens het spelen met blokken maken kinderen kennis met patroonherkenning, symmetrie, breuken, en lineair meten – allemaal wiskundige elementen. Jonge kinderen kunnen door met blokken te spelen ook oefenen met tellen, en leren makkelijker het verband leggen tussen het woord voor het getal (één) en de hoeveelheid (1).

De spraak- en taalontwikkeling

Spelen met blokken associeer je misschien niet meteen met de spraak- en taalontwikkeling, maar toch heeft het met elkaar te maken, bijvoorbeeld wanneer jullie praten over de mooie toren die je kind heeft gebouwd.

De sociale en emotionele ontwikkeling

In foto: De Blokkenset

Door samen met andere kindjes met blokken te spelen, leren kinderen samenwerken, problemen oplossen, de beurt afwachten, delen, en voor zichzelf opkomen. Deze vaardigheden zijn een grote uitdaging voor jonge kinderen, dus er is veel oefening en tijd voor nodig om ze te ontwikkelen.

Verbeeldend spel

Blokken kunnen bij verbeeldend spel gebruikt worden als eten, een bedje voor de babypop, of een huisje voor dierenpoppetjes. Kinderen kunnen er op eindeloos veel manieren mee spelen, en kunnen blokken ook combineren met ander speelgoed voor nog meer afwisseling.

De fases van spelen met blokken

Drie blokken bouwen

Tussen de 16 en 18 maanden ontdekt je peuter waarschijnlijk hoe hij drie blokken op elkaar kan stapelen. Je kind moet eerst leren hoe hij een blok recht op een ander blok legt en precies op het juiste moment loslaat, zodat hij het niet laat vallen.

Zes blokken bouwen

Tussen de 18 en 22 maanden kan je peuter misschien al een toren van vier blokken bouwen – die toren van zes blokken laat dan niet lang meer op zich wachten! In dit stadium is het een leuke uitdaging om samen een toren te bouwen. Is het gelukt? Dan is er natuurlijk geen betere manier om dat te vieren dan door de toren weer omver te gooien! 🎉

Blokken in een rij leggen

Wanneer je kind zo’n 23 tot 26 maanden is, kan ze al gaan oefenen met blokken in een rij leggen als jij dat eerst voordoet. Dit is een goede oefening in precies werken: een nieuwe vaardigheid voor je peuter. Zorg dat ze bij jouw rij kan afkijken terwijl ze haar eigen rij probeert te maken – iets waar ze veel oefening en geduld voor nodig zal hebben.

Creatief spelen met blokken

Young child and woman sitting on the floor playing with the Block Set by Lovevery
In foto: De Blokkenset

Rond de leeftijd van drie gebruiken kinderen steeds meer creativiteit en verbeelding tijdens het spelen met blokken. Zo kunnen ze er bruggen, bogen, tunnels, en nog grotere constructies mee gaan bouwen. Je zult ook zien dat je peuter de blokken begint te sorteren om er wegen, paden, en patronen mee te maken. Misschien begint ze zelfs hele verhalen te vertellen over wat ze aan het bouwen is, of gaat ze scènes uit haar leven naspelen.

Blokken voor alle leeftijden

Ook als kinderen ouder worden, kunnen ze nog veel leren van spelen met blokken. Omdat blokken voor alle kinderen uitdagend zijn, zijn ze het perfecte speelgoed voor groepen kinderen met verschillende leeftijden. Door met blokken te spelen kunnen kinderen ook volop oefenen met vaardigheden zoals samenwerken, problemen oplossen, kritisch denken, en communiceren. Op peuterspeelzalen en in kleuterklassen worden blokken ook vaak gebruikt om rekenkundige, wetenschappelijke en zelfs taalkundige en sociale concepten uit te leggen.

Fantastisch toch, hoe zoiets ogenschijnlijk simpels als een blokkenset zo ontzettend veel voordelen kan bieden voor de ontwikkeling van je kind? Blokken zijn dan ook niet zomaar al zolang een favoriet – ze bieden simpelweg meer voordelen dan andere soorten speelgoed.

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 18 - 48+ maanden, 28 - 30 maanden, Balans, Fijne motoriek, Natuurkunde, Problemen oplossen, Speeltijd & activiteiten, Speeltijd & activiteiten

Blijf lezen