31 - 33 maanden

7 spelletjes om koppelen onder de knie te krijgen

Toddler and woman sitting outside playing the matching game

Rond de leeftijd van 30 maanden kan je kind misschien al identieke of vergelijkbare plaatjes of voorwerpen aan elkaar koppelen. Dit kunnen jullie oefenen met geheugenspelletjes, jullie eigen foto’s, of herhaalde plaatjes in boeken.

Dit zijn leuke geheugenspelletjes om te oefenen met koppelen:

Memory spelen met de kaarten omgedraaid is een complexe uitdaging waar je kind waarschijnlijk nog niet klaar voor is, maar je kunt delen van het spel nu al introduceren om te oefenen met koppelen.

Toddler sitting on the ground outside playing the Memory Game and pointing to the air plane card
In foto: Memory met voertuigen van de Onderzoeker Speelkit
  • Kies van een geheugenspelletje zoals memory met voertuigen twee plaatjes die precies hetzelfde zijn, en één plaatje dat duidelijk anders is. Leg de drie plaatjes neer voor je kind en vraag haar om de twee kaarten te pakken die hetzelfde zijn. Je kunt haar ook naar haar denkproces vragen: “hoe wist je dat deze twee vrachtwagens hetzelfde zijn?”. Dit is een goede oefening voor haar beredeneringsvermogen: ze leert ervan om deze vraag te horen en na te denken over het antwoord, zelfs als het haar nog niet lukt om de vraag te beantwoorden.
Toddler sitting on the ground outside playing with the Memory Game cards by Lovevery
In foto: Memory met voertuigen van de Onderzoeker Speelkit
  • Geef je kind twee sets (bijvoorbeeld twee identieke brandweerwagens en twee identieke bussen). Kijk of het haar lukt om de juiste kaarten zonder aanwijzingen van jou bij elkaar te vinden. Soms doen kinderen dit van nature, omdat ze de overeenkomsten herkennen. Als dat voor jouw peuter niet geldt, vraag dan eens: “kun je er twee vinden die precies hetzelfde zijn?”. Zodra dat gelukt is, kun je de vraag nog eens stellen voor de overgebleven set.
Toddler sitting on a woman's lap looking at the Memory Game cards by Lovevery
In foto: Memory met voertuigen van de Onderzoeker Speelkit
  • Als je je toch al wil wagen aan een spelletje memory, begin dan met twee of drie sets en vertel je peuter wat je doet wanneer jij aan de beurt bent: “kijk, ik heb een vliegtuig omgedraaid, en ik weet nog dat ik net een ander vliegtuig gezien heb in deze hoek”.
  • Dit is ook een mooie kans om te oefenen met om beurten spelen. Laat zien hoe je twee identieke kaarten vindt, pakt, en apart legt. Nu is je kind aan de beurt om het zelf te proberen!

Zo kunnen jullie in het dagelijks leven op een leuke manier oefenen met koppelen:

  • Ga buiten eens op zoek naar blaadjes die overeenkomsten vertonen (in grootte, kleur, patroon, etc.) of zoek stenen van dezelfde grootte bij elkaar.
  • Wanneer je het geluid van een dier of voertuig hoort, vraag je peuter dan waar het geluid vandaan komt: “dat klinkt alsof er een dier blaft; welk dier maakt dit geluid?” of “dat harde geluid laat andere auto’s weten dat ze uit de weg moeten gaan; welk voertuig maakt dat geluid?”.
  • Een andere vaardigheid die kinderen vaak ontwikkelen rond deze leeftijd, is lichaamsdelen koppelen aan de overeenkomende lichaamsdelen van een pop. Vraag je kind om eerst naar zijn eigen hoofd te wijzen, en vervolgens naar het hoofd van de pop. Zodra je kind steeds specifiekere lichaamsdelen (zoals pols en elleboog) begint te leren, kun je die ook proberen aan te wijzen op de pop.

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 31 - 33 maanden, Ontwikkeling van het geheugen, Speeltijd & activiteiten, Koppelen, Kinderontwikkeling

Blijf lezen