16 - 18 maanden

Eerst, daarna, dan – duidelijkheid en structuur voor je peuter

We hebben allemaal onze eigen rituelen op een dag: douchen, je ‘s ochtends klaarmaken, een snack bereiden, of je klaarmaken om te gaan slapen. Door zulke routines kunnen we onze taken efficiënter uitvoeren en houden we onze gedachten vrij voor interessantere en belangrijkere zaken.

Voor peuters zijn routines juist belangrijk om duidelijkheid en structuur te geven. Het geeft je kind rust om te kunnen voorspellen wat er hierna gaat gebeuren en zich er al op voor te kunnen bereiden. Routines bevorderen ook het begrip van orde en volgorde – de bouwstenen van meer geavanceerde denkprocessen zoals beredeneren, beoordelen en anticiperen. Later, wanneer je kind naar school gaat, worden routines nog belangrijker, omdat kinderen op school samen leren functioneren in een groep.

Young child holding a towel walking to a bathtub

Bekijk in bad gaan bijvoorbeeld eens als een reeks kleinere stapjes die vaak dezelfde volgorde hebben. Laat je peuter zijn pyjama uit zijn slaapkamer pakken, leg een handdoek klaar, laat hem de kraan opendraaien (met jouw hulp, zodat het water niet te warm of koud is), en doe samen wat zeep in het water. Blijf ondertussen praten over wat je doet: “Pak maar een schone handdoek uit het kastje. Ik zie dat je het deurtje opendoet. Pak nu de handdoek uit het kastje. Dan kun je het deurtje weer dichtdoen.”

Naast de vaste ochtend- en avondroutine zijn er nog veel meer rituelen in de dag van je kind: “We gaan ergens naartoe met de auto. Eerst trek je je schoentjes aan, dan ga je in het stoeltje zitten, daarna doen we de gordel om en zorgen we dat je goed vastzit.” Je kunt ook ondertussen benoemen bij welke stap je nu bent: “Kijk, je schoenen zijn aan. Nu gaan we in de auto zitten…”

Door je peuter te laten helpen bij lichte huishoudelijke taakjes, zoals gevouwen kleren in de lade opbergen of boeken terug in de kast zetten, help je hem de orde en volgorde begrijpen van dagelijkse taken.

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 16 - 18 maanden, Routine, Communicatie, Executieve functies, Rondleidingen door het huis, Rekenen, Kinderontwikkeling

Blijf lezen