13 - 15 maanden

Kunst, wetenschap en motoriek: spelen met water is leuk én leerzaam

  • Facebook Icon
  • Twitter Icon
  • Pinterest Icon
  • Email Icon

Welke peuter is er nu niet dol op water? Het voelt fijn, het is fascinerend om naar te kijken, en het kan van vorm veranderen. We hebben wat speelideeën voor jullie verzameld om de intrigerende eigenschappen van water nog verder te verkennen.

*Laat je peuter nooit alleen in de buurt van water. Peuters kunnen in zelfs 5 cm water al verdrinken, dus het is cruciaal om continu toezicht te houden.

Binnen spelen met water:

Spelen met sponzen

Laat je peuter zien hoe je het water uit een spons knijpt, en laat het haar daarna zelf proberen. Vooral sponzen van natuurlijk materiaal zijn interessant, omdat deze verschillende texturen, vormen en groottes hebben.

Schilderen met water

Woman sitting with a toddler on her lap while they are painting with water

Schilderen met water is een makkelijke activiteit: je hebt alleen verfkwasten, water, en een droog oppervlak nodig, zoals knutselpapier of een krijtbord.

Badderen

Toddler in a bathtub holding the Opposite Balls by Lovevery
In foto: De stapelbare druppelbekers van de Onderzoeker Speelkit

Laat je peuter zien hoe water in het bad op verschillende manieren druppelt. Met trechters, knijpflessen, pipetjes, de druppelbekers van Lovevery, en oogdruppelflesjes kun je laten zien hoe water op verschillende manieren kan bewegen.

Bevries poppetjes of klein speelgoed in ijsblokjes

Smelt de ijsblokjes vervolgens in warm water, zodat het speelgoed vrijkomt. Het is ook een leuk idee om ijsblokjes met kleurstof te maken.

Spelen met ijsblokjes

Vul een grote kom met water en wat ijsblokjes om te laten smelten. Laat je kind de fascinerende eigenschappen van ijs verkennen, zoals de textuur, temperatuur, en vorm. Gebruik woorden zoals koud, smelten, en glibberig om de ontwikkeling van haar vocabulaire te stimuleren.

Drijven en zinken

Toddler in a tub playing with the Opposite Balls by Lovevery
In foto: De tegenovergestelde ballen van de Denker Speelkit

Experimenteer met voorwerpen die blijven drijven en zinken, zoals stenen, veren, de tegenovergestelde ballen van Lovevery, pompons, en bekers (zowel leeg als vol).

Buiten spelen met water:

Buiten schilderen met water

Zorg voor een emmer water en een paar grotere schilderkwasten om de stoep of schutting mee te verven.

Met water en hulpmiddelen spelen

Zet een grote, ondiepe bak buiten met een laagje water erin. Vul de bak met schepjes, pipetjes, bekers en ander speelgoed.

Plonzen, zinken, drijven

Laat je peuter stokjes en stenen in een meer of vijver gooien en benoem hoe ze eerst plonzen en daarna zinken of blijven drijven.

Share

  • Facebook Icon
  • Twitter Icon
  • Pinterest Icon
  • Email Icon

Author

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Posted in: 13 - 15 maanden, Speeltijd & activiteiten, Natuurkunde, Spelen met water, kennis maken met de echte wereld door middel van spelen, Kinderontwikkeling

Keep reading