16 - 18 maanden

Wanneer kan mijn kind een toren van 6 blokken bouwen?

Foto zweier Mädchen, die mit dem bunten Holzbausteine-Set von Lovevery spielen

Hoewel houten blokken favoriet blijven bij experts op het gebied van de ontwikkeling van kinderen, spelen veel peuters er niet meer mee. De houten blokken maken steeds vaker plaats voor magnetische tegeltjes en blokjes die je aan elkaar kunt klikken. Dit veelzijdige bouwspeelgoed is op verschillende manieren goed voor de ontwikkeling, maar leert kinderen minder over evenwicht en ondersteuning dan een klassieke blokkenset.

Onderzoeksresultaten bevestigen wat kinderen, ouders en leraren al eeuwenlang weten: spelen met blokken is niet alleen leuk, maar ook ontzettend leerzaam. Door met blokken te spelen, maken kinderen kennis met natuurkundige begrippen zoals oorzaak en gevolg, kracht, snelheid en zwaartekracht. Blokken stimuleren ook de emotionele ontwikkeling en veerkracht, en zijn bij uitstek geschikt om het visueel-ruimtelijk denken en het voorstellingsvermogen te ontwikkelen. Blokken zijn het oorspronkelijke educatieve STEM-speelgoed.

Ouders weten vaak niet goed wat ze moeten verwachten wanneer hun kinderen met blokken spelen. Veel ouders denken dat hun peuter al grote torens en steden kan bouwen, maar dat is een brug te ver voor jongere kinderen. Dit zijn de verschillende fases die je kunt verwachten wanneer je kind met blokken speelt:

Drie blokker opstapelen

In foto: De Blokkenset

Tussen de 16 en 18 maanden ontdekt je peuter waarschijnlijk hoe hij drie blokken op elkaar kan stapelen. Je kind moet eerst leren hoe hij een blok recht op een ander blok legt en precies op het juiste moment loslaat, zodat hij het niet laat vallen.

Zes blokken opstapelen

In foto: De Blokkenset

Tussen de 18 en 22 maanden kan je peuter misschien al een toren van vier blokken bouwen – die toren van zes blokken laat dan niet lang meer op zich wachten! In dit stadium is het een leuke uitdaging om samen een toren te bouwen. Is het gelukt? Dan is er natuurlijk geen betere manier om dat te vieren dan door de toren weer omver te gooien! 🎉

Blokken recht tegen elkaar leggen

In foto: De Blokkenset

Wanneer je kind zo’n 23 tot 26 maanden is, kan hij je na gaan doen als je een paar blokken in een rijtje tegen elkaar legt. Zo kan hij oefenen met precisie – een hele nieuwe vaardigheid voor je peuter! Laat jouw rijtje blokken in het zicht van je peuter liggen en geef hem de tijd: hij heeft veel oefening en geduld nodig om jouw rijtje na te maken.

Creatief spelen met blokken

Young child building with the Block Set by Lovevery
In foto: De Blokkenset

Zodra kinderen zo’n drie jaar oud zijn, ontdekken ze creatievere en fantasierijkere manieren om met blokken te spelen. Ze kunnen dan bijvoorbeeld bruggen, poorten, tunnels en moeilijkere constructies leren bouwen. Ze leren nu ook om de blokken te sorteren om wegen, paden en patronen te maken. Misschien begint je kind zelfs wel hele verhalen te vertellen over wat hij aan het bouwen is, of gaat hij scenario’s uit zijn leven uitbeelden met blokken.

Blokken voor alle leeftijden

Blokken blijven leuk en leerzaam speelgoed voor kinderen, ook wanneer ze wat ouder worden. Omdat blokken universeel speelgoed zijn, kunnen kinderen met gemengde leeftijden zich hier samen perfect mee vermaken. Door met blokken te spelen, ontwikkelen kinderen ook vaardigheden zoals samenwerken, probleemoplossend vermogen, kritisch denken en communicatie. Ook in de kleuterklas en in de onderbouw worden blokken door veel onderwijzers gebruikt in het kader van rekenen, natuurkunde en zelfs taal en maatschappijleer.

Geweldig toch, dat zoiets ogenschijnlijk eenvoudigs als een blokkenset op zoveel verschillende manieren voordelig voor je kind kan zijn? Leuk, leerzaam en goed voor de ontwikkeling: blokken zijn niet voor niets al zo lang favoriet!

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 16 - 18 maanden, Oorzaak en gevolg, Binnen spelen, Rekenen, Natuurkunde, Kinderontwikkeling

Blijf lezen