16 - 18 maanden

16 ideeën voor vermaak zonder beeldscherm van Lovevery-CEO Jessica Rolph

Kind loopt in het gangpad met een grijze tas in het vliegtuig

In tijden van COVID-19 is het misschien al even geleden dat jullie de binnenkant van een vliegtuig gezien hebben. Misschien vind je dat juist wel prima – reizen met een peuter is immers niet altijd even makkelijk. Maar zodra je weer eens zou willen vliegen, kan de eerste stap richting een minder stressvolle – en zelfs fijne – vliegervaring zijn om er zelf anders mee om te gaan. Zie de vliegtijd bijvoorbeeld als kans om als gezin dichter bij elkaar te komen. Deze bewuste intimiteit kan er in het dagelijks leven misschien snel bij inschieten.

Als ervaringsdeskundige in het vliegen met drie kinderen weet ik maar al te goed hoe moeilijk het kan zijn. Maar door de ervaring zo schermvrij mogelijk te maken, is vliegen binnen ons gezin een mooie kans om meer verbinding te zoeken bij elkaar. Hieronder deel ik enkele tips om ontspannen – niet ontdaan – uit het vliegtuig te stappen.

Opmerking: als je het scherm in het vliegtuig wil verbergen om te voorkomen dat je peuter ermee wil spelen, neem dan een (zelfklevend) vel papier mee om eroverheen te plakken.

Spelen met ronde stickers

Spelen met ronde stickers is een eenvoudige, leuke manier om de ontwikkeling van de fijne motoriek te stimuleren. Ronde stickers zijn niet duur en je kind leert ze al snel zelf van het stickervel te peuteren.

Dit heb je nodig:

Ronde stickers, een paar vellen wit papier, en een vel knutselpapier

Houd goed toezicht op je peuter (zoals altijd wanneer er met kleine voorwerpen wordt gespeeld) om te voorkomen dat hij stickers in zijn mond stopt.

Speelideeën:

  • Plak de stickers op verschillende plekken van jouw en je peuters lichaam. Speel “waar is je neus, elleboog, arm?”. Plak een sticker op je lichaam zonder dat je peuter het ziet, en daag hem uit om de sticker te vinden.
  • Plak stickers op een groot vel wit papier op het klaptafeltje voor je peuter.
  • Laat je peuter wat knutselpapier doorscheuren en plak de stukjes met de stickers op het witte papier.

Poetsen, poetsen, poetsen!

Poetsdoekjes uit de verpakking trekken blijft peuters eindeloos fascineren. Neem speciaal voor hem een kleine reisverpakking mee in het vliegtuig en laat hem ze gebruiken om stoelen, wanden en klaptafeltjes schoon te maken.

Kleine cadeautjes

Pak wat (minder waardevolle) nieuwe speeltjes in die je peuter in het vliegtuig open kan maken. Je kunt ze inpakken in losse stukjes inpakpapier of kranten, of je kunt ze in kleine bakjes, zakjes of doosjes stoppen. Dit is een goede manier om al die restantjes cadeaupapier op te maken die je nog hebt liggen (mits je die net zoals ik altijd bewaart). Losjes ingepakte cadeautjes uitpakken is een hele goede oefening voor de fijne motoriek, waarbij je peuter kan oefenen met beide handen tegelijkertijd gebruiken.

Een paar ideeën:

  • Opwindspeelgoed: peuters vinden het fantastisch om opwindspeelgoed vast te houden en de beweging met hun handen te stoppen (het speelgoed daadwerkelijk laten bewegen vinden ze vaak minder interessant, en dat is niet erg).
  • Vingerpoppetjes: zing liedjes en speel spelletjes (zoals kiekeboe) met de vingerpopjes.
  • Pompons: vraag om twee plastic bekertjes en vul er één met pompons. Laat je peuter de pompons overgieten in de andere beker.
  • Lint: laat je peuter een (niet-prijzige) rol lint lostrekken, rol het weer op en laat het hem nog eens doen. Knip het lint af op verschillende lengtes zodat je peuter ze kan vergelijken, en laat zien hoe een klein stukje lint wel om zijn pols past maar niet om de jouwe.
  • Veren: kietel elkaar met veren en plak de veren op papier met de ronde stickers.

Vlaggen plakken

Maak samen vlaggetjes rondom jullie stoelen met zelfklevende papiertjes in verschillende kleuren. Na het spelen kunnen jullie de papiertjes weer makkelijk verwijderen (en uiteindelijk hergebruiken).

Stiften en papier

Niet bang voor een kliederboel? Dan zijn afwasbare stiften makkelijker en misschien zelfs leuker om mee te kleuren dan krijtjes.

  • Als er stift op het klaptafeltje of de handen van je peuter terechtkomt, laat hem het dan zelf wegpoetsen met de poetsdoekjes die je voor hem hebt meegenomen.
  • Ik neem altijd een paar vellen wit printpapier mee om samen op te kleuren. Samen kleuren is fijner en houdt het langer interessant voor je peuter. Dit wordt door deskundigen ook wel ‘gedeelde aandacht’ genoemd.
  • Gebruik een van de ronde stickers om het kunstwerk van je kind op het raam van het vliegtuig of op de stoel voor jullie te plakken.

Verhaaltjes: een paar nieuwe (lichte) en een paar favoriete boeken

Indestructible-boekjes zijn zeer geschikt voor het reizen, omdat ze zo licht zijn en lang meegaan. Als je nieuwe boekjes meebrengt voor je peuter, krijgt hij misschien meer zin om te lezen. Het is ook aan te raden om minstens één bekende favoriet in te pakken in het geval dat je peuter even niet in de stemming is voor nieuwe verhaaltjes.

Play-Doh

Play-Doh in kleine reisbekertjes is leuk zintuiglijk speelgoed voor onderweg. Tussen de 18 en 24 maanden begint je peuter echt te genieten van het verkennen en experimenteren. Het knijpen en kneden in klei stimuleert ook de fijne motoriek.

Schilderen met water

Deze boekjes zijn bedoeld om met water in te schilderen – makkelijk in gebruik, goed mee te nemen in je tas, en het pigment zit in de pagina’s zelf dus je hoeft niet bang te zijn voor een kliederboel! Je hebt alleen maar water nodig.

Tussendoortjes, maar nog belangrijker: de verpakking

  • Snacks in een verpakking met een dekseltje zijn het allerleukst. Met zoiets eenvoudigs als rozijnendoosjes kun je heel veel leuke spelletjes doen.
  • Als jij het niet erg vindt, zou je peuter het vast heel leuk vinden om jou te voeren!
  • Verstop iets lekkers (zoals rozijntjes) in één hand en laat je peuter raden in welke hand het lekkers zit.
  • Leg de rozijntjes op het klaptafeltje en tel ze hardop voor je peuter.

Verken het lampje en de ventilator

  • Laat je peuter op je schoot staan of til hem op zodat hij bij het lichtknopje kan. Mijn zoontje zei tijdens het spelen met de lichtknopjes in een vliegtuig voor het allereerst het woord ‘lamp’, iets wat ik nooit meer zal vergeten!
  • Zet de ventilator aan en uit en praat over de lucht die hij op zijn gezicht of door zijn haar voelt blazen.

Liedjes en spelletjes op schoot

Zing liedjes voor je peuter terwijl hij op schoot zit of op jou ligt. Klap in je handen, knip met je vingers en laat het ritme tot leven komen (misschien beginnen andere passagiers zelfs wel mee te doen!). Hier vind je de teksten van liedjes die leuk zijn om te zingen en om bij te klappen.

IJsblokjes en plastic bekers

  • Vraag om een extra bekertje en giet ijsblokjes van het ene in het andere bekertje, of laat het ijs over het klaptafeltje glijden.
  • Vertel je peuter dat het ijs koud is en, zodra het begint te smelten, dat het nu verandert in water.
  • Je peuter kan het tafeltje vervolgens droogmaken met een servetje.

Rolgordijntje omhoog en omlaag

Als jullie bij het raam zitten, is het een goede bron van vermaak om te oefenen met het rolgordijntje omhoog en omlaag doen. Leg je hand over de hand van je peuter en zeg ondertussen steeds “open, dicht”.

Hallo cabinepersoneel!

Soms hebben de stewards en stewardessen even geen tijd voor je peuter, maar vaak hebben ze wel een paar minuten en vinden ze het juist leuk als jullie even hoi komen zeggen.

  • Vraag je peuter om zijn afval achter in het vliegtuig weg te gooien in de afvalzak van het cabinepersoneel.
  • Laat je peuter die aardige steward of stewardess verrassen met een kunstwerkje of een paar ronde stickertjes.
  • Loop naar de ruimte achter in het vliegtuig en vraag het personeel samen om een bekertje ijs.

Speel kiekeboe

Als degene achter jullie het leuk vindt, kunnen jullie samen kiekeboe spelen. Door de spleetjes tussen de stoelen gluren en over de stoelen heen kijken maakt het extra leuk!

Veiligheidsinstructies open en dicht vouwen

Je peuter vindt het vast leuk om de folders in jullie stoelen open en dicht te vouwen.

Veel ideeën om je peuter in een druk restaurant te vermaken, werken ook goed in een vliegtuig. Kijk hier voor meer inspiratie.

Heb jij nog meer goede tips voor reizen met je peuter? Stuur me dan gerust een DM – nieuwe ideeën zijn altijd welkom!

❌⭕

Jessica signature

cofounder + CEO
@jessicarolph

Auteur

Jessica Rolph Avatar

Jessica Rolph

Visit site

Geplaatst in 16 - 18 maanden, Boeken, kennis maken met de echte wereld door middel van spelen, Reizen, Speeltijd & activiteiten, Kinderontwikkeling

Blijf lezen