31 - 33 maanden

4 speelideeën met het meest magische knutselmateriaal: pompons

Geef je kind een pompon en kijk wat er gebeurt. Misschien knijpt ze er bijvoorbeeld in tot de pompon niet meer zichtbaar is, opent ze dan haar hand, en gooit ze de pompon vervolgens in de lucht. Pure magie, toch? 😊

Pompons zijn een leuke manier om de ontwikkeling van de fijne motoriek en de behendigheid te ondersteunen – en het perfecte ingrediënt voor zintuiglijke spelletjes! De activiteiten in dit artikel zijn snel en makkelijk voor te bereiden, en bieden je kind veel mogelijkheden om volop te oefenen met allerlei vaardigheden, van sorteren tot plakken.

Spelen met water en pompons

Water en pompons zijn niet meer weg te denken uit zintuiglijk spel. Met een combinatie van de twee zijn eindeloos veel leuke, uitdagende activiteiten te bedenken om de fijne motoriek, coördinatie, en concentratie van je peuter te stimuleren.

Zo prikkel je de zintuigen van je kind met pompons en water:

 • Vul een bak met water en doe er zoveel pompons in als jullie willen (het kan slim zijn om te beginnen met een klein aantal en er meer toe te voegen nadat je kind er even mee heeft gespeeld; te veel pompons in één keer kunnen voor sommige kinderen overweldigend zijn).
 • Je kind weet zich met alleen de pompons, het water, en haar handen waarschijnlijk al te vermaken, maar je kunt haar ook lepels, tangen, waterkannen, en nog meer voorwerpen geven om mee te scheppen, pakken, of gieten.
 • Als je kind niet goed weet wat ze moet doen, kun je haar een natte pompon geven en laten zien hoe je het water eruit knijpt. Vertel dat drijfnatte pompons zwaarder zijn dan pompons die al zijn uitgeknepen, of laat zien hoe je het water van één pompon op een andere pompon laat druppelen tot ze allebei nat zijn.
 • Je kunt de pompons oneindig lang blijven gebruiken: laat je kind het water eruit knijpen (of druk het water eruit in een vergiet), en leg ze te drogen op een handdoek. Je kunt ze ook in de wasdroger doen: knijp het overtollige water eruit, doe de pompons in een kussensloop, knoop de sloop dicht met een touwtje of een stuk lint (of gebruik een elastiek) en doe de kussensloop in de droger.

Kleuren sorteren in een muffinvorm

Young child picking up colorful pom poms from a muffin tin

Oefenen met pompons sorteren in verschillende kleuren in een muffinvorm is een leuke manier om de fijne motoriek te verbeteren, kleuren te identificeren en koppelen, en te oefenen met sorteren. En een mooie bonus: je hebt niets anders nodig dan een muffinvorm en pompons, dus het klaarzetten is zo gedaan en je peuter kan er altijd en overal mee spelen.

Zo maak je een sorteerspelletje met alleen een muffinvorm en pompons:

 • Zet een muffinvorm neer en knip rondjes gekleurd papier uit in de vorm van de muffinvakjes (je kunt ook de vorm overtrekken op wit papier en het papier inkleuren met potloden of krijtjes).
 • Plak de onderkant van de rondjes vast in de muffinvakjes; als je ze net iets groter uitknipt dan de omtrek van de vakjes, kun je ze erin drukken en blijven ze ook zonder plakband zitten.
 • Geef je kind een pincet of een tang. Als je eetstokjes hebt, kun je zelf een pincet maken door een stukje gevouwen papier tussen de stokjes te klemmen en er een elastiek om te binden.
 • Geef je kind een kom of een handje pompons en laat haar de kleuren sorteren in de muffinvorm. Als je pompons hebt in verschillende groottes, kan je haar op kleur en grootte laten sorteren.

Kunstwerkjes van pompons en papier

Toddler crafting with a woman at a table

Jullie kunnen samen de mooiste kunstwerkjes maken met pompons, papier, en lijm. Knip een stuk papier in de vorm van een dier, een boom, een huis, of iets anders dat je peuter aanspreekt, en gebruik pompons voor de details. Dit is – wederom – een hele goede activiteit voor de fijne motoriek, én een leuke manier om je kind iets te leren over plakkerigheid en de eigenschappen van lijm.

Zo kunnen jullie kunstwerkjes maken van pompons en papier:

 • Het hoeft natuurlijk niet, maar het kan leuk zijn om een idee of thema te bedenken voor jullie knutselproject. Knip bijvoorbeeld een sneeuwpop uit en gebruik pompons voor de ogen en knopen, of knip een blaadje uit en maak een rups met wat pompons op een rijtje.
 • Zet eerst wat stipjes lijm op papier voor je kind, zodat het plakken wat makkelijker wordt. Zodra ze wat meer bekend is met de eigenschappen van lijm, kun je wat lijm in een kommetje of op een papieren bordje doen en je kind een wattenstaafje geven om erin te dippen.
 • Wanneer je kind al wat heeft kunnen oefenen met de pompons plakken, kun je ook stukjes papier, kralen, of knopen toevoegen.
 • Gebruik bij voorkeur textiellijm om de pompons goed te laten plakken.

Pomponrace met rietjes

Young child blowing through a straw moving a pom pom

Voor deze simpele activiteit heb je alleen een rietje, wat tape, en een pompon nodig. Je kind kan er alleen of samen met iemand anders mee spelen. Door een rietje blazen stimuleert de motorische controle in de mond, die je kind nodig heeft om haar taalvaardigheid te ontwikkelen. Wanneer je kind op verschillende manieren oefent met blazen – langzaam, snel, hard, en zacht – ontdekt ze hoe ze bepaalde geluiden kan maken.

Een racebaan met pompons maak je zo:

 • Plak een stuk tape op de grond of op een stuk karton. Je kunt eventueel een tweede stuk tape plakken op ongeveer 30 cm afstand om een echte racebaan te maken.
 • Geef je kind een rietje en leg de pompon aan het begin van de racebaan neer. Laat zien hoe je door het rietje kunt blazen om de pompon naar de andere kant van de baan te laten bewegen.
 • Naarmate je kind dit beter onder de knie krijgt, kun je de racebaan wat uitdagender maken. Maak de baan bijvoorbeeld langer, of voeg bochten toe om het extra spannend te maken. Je kunt deze activiteit ook zonder rietje proberen: blaas rechtstreeks op de pompon en kijk of het nu makkelijker of moeilijker wordt.
 • Je kunt ook een tweede racebaan maken, zodat je kind een echte race kan houden tegen jou of een ander kindje.
 • Wees creatief met poorten van blokken of een tunnel gemaakt van een rolletje wc-papier.

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 31 - 33 maanden, Speeltijd & activiteiten, Zintuiglijk spel, Fijne motoriek, Kinderontwikkeling

Blijf lezen