Lijmen is leuk! Makkelijke spelletjes met lessen die blijven plakken

De combinatie lijm en peuters klinkt misschien niet voor iedereen even aanlokkelijk, maar lees tóch even verder. 😉
Lijm aanbrengen op één kant van een vormpje en het vormpje op een ander stukje papier plakken lijkt misschien geen grote uitdaging voor de cognitieve ontwikkeling, maar dat is het zeker wel. Tussen de leeftijd van 24 en 30 maanden is je kind er klaar voor om hiermee te gaan oefenen. Wanneer je kind lijm leert gebruiken, ontwikkelt hij zijn hand-oogcoördinatie en zijn fijne motorische planning. Plakken is ook goed voor de zintuiglijke ontwikkeling: hij leert wat plakkerigheid is en hoe het aanvoelt aan zijn vingers. Gebruik een niet-giftige lijm, zoals de lijm in onze lijmkit met vormen, lijmstiften, of vingerlijm.
Dit zijn een paar leuke manieren om lijm te verkennen:
Pompons stippelen
Lijmen met pompons stimuleert de sensorische ontwikkeling op twee manieren, en bij deze activiteit oefent je peuter ook nog met kleuren koppelen. Zo doe je dat:
- Plak kleine ronde stickertjes op een vel papier of zet stippen met gekleurde stiften (gebruik bijvoorbeeld slagerspapier zodat je kind veel werkruimte heeft).
- Leg wat pompons klaar in dezelfde kleuren als de stickers of stippen.
- Geef je kind de pompons en vraag hem om de kleuren van de pompons te koppelen aan de kleuren van de stickers of stippen.
- Laat hem de pompons op de gelijk gekleurde stickers of stippen plakken met een klein bakje vloeibare lijm en een lijmkwastje.
Lijmkit met vormen

Vloeibare lijm is lastiger te gebruiken dan een lijmstift. Je kunt je peuter een kwastje geven om het hem wat makkelijker te maken, omdat het lijmen dan meer voelt als schilderen. Zo doe je dat:
- Doe een klein beetje lijm uit het flesje in het lijmpotje of een klein bakje.
- Geef je kind het kleine kwastje om lijm te smeren op de kleurige vormen en andere stukjes papier die je in huis hebt.
- Misschien vindt je kind het leuk om de plakkerigheid van de lijm met zijn vingers te verkennen, of het papier rechtstreeks in het potje te dopen. Gebruik dus een klein potje om de lijm in te doen om een knoeiboel te voorkomen.
- Plakken is bedrieglijk ingewikkeld. Waarschijnlijk heeft je kind wat hulp nodig bij het lijmen – vooral wanneer hij per ongeluk stukjes papier op zichzelf heeft gelijmd. 🙃
- Deze activiteit kun je ook doen met een lijmstift. Draai de lijmstift nét genoeg open zodat er een heel klein beetje lijm bovenuit komt (als je te ver draait breekt de lijm al snel af). Misschien vindt je kind het ook leuk om de lijmstift open en dicht te draaien!
Zandkunstwerk

Met aanraken, knijpen, en zeven leert je kind belangrijke lessen over textuur. Het contrast tussen zand en lijm is groot – het ene is plakkerig en nat, het andere korrelig en droog. Je kunt ook zout gebruiken als je geen zand hebt.
Zo maak je een zandkunstwerk:
- Zet een grote kom met zand of zout neer.
- Geef je kind het lijmflesje en vraag hem om een beetje lijm op een klein stukje dik papier of karton te doen in de vorm die hij wil.
- Geef hem een lepel, zodat hij makkelijk zand of zout op de lijm kan scheppen.
- Zodra alle lijm bedekt is, laat je je kind zien hoe hij het papier of karton omhoog moet houden om al het overtollige zand of zout terug in de kom te gieten.
In deze blog

De Enthousiasteling Speelkit
Deze Speelkit biedt je kind de mogelijkheid om nóg preciezere taakjes uit te voeren, geometrie te ontdekken en te experimenteren met gewicht en evenwicht.
Learn moreBlijf lezen

31 - 33 maanden
8 manieren om je peuter (en jezelf) uit die woedeaanval te helpen
Een driftbui ontstaat vaak omdat je kind zelfstandig wil zijn, maar er nog niet helemaal klaar voor is. Lees hier hoe je het beste kunt omgaan met de woedeaanval van je kind.

31 - 33 maanden
Hoe maak je je keuken montessoriproof? Tips van @BringingUpBabe
Misschien voelt het als een hele taak om je keuken peuter- én montessoriproof te maken, maar dat hoeft echt niet zo te zijn. Bepaal je eigen tempo en kies zelf welke van deze simpele tips voor jullie haalbaar zijn.

31 - 33 maanden
Lijmen is leuk! Makkelijke spelletjes met lessen die blijven plakken
Using glue to stick items together may not sound like cognitive development, but it is. Met deze leuke activiteiten kan je peuter volop oefenen.

31 - 33 maanden
Zo maak je een speelruimte montessoriproof – tips van Montessori Madre
With less clutter and more intention, your child's play space can be inviting and beautiful.

31 - 33 maanden
7 spelletjes om koppelen onder de knie te krijgen
Rond de leeftijd van 30 maanden kan je kind misschien al identieke of vergelijkbare plaatjes of voorwerpen aan elkaar koppelen. Dit kunnen jullie oefenen met geheugenspelletjes, jullie eigen foto’s, of herhaalde plaatjes in boeken.

31 - 33 maanden
4 speelideeën met het meest magische knutselmateriaal: pompons
Pom poms are a fun way to help develop fine motor skills and dexterity, and a great addition to sensory play. Probeer samen met je kind deze snelle, makkelijke doe-het-zelf-ideeën met pompons.

31 - 33 maanden
Makkelijke manieren om je kind te leren dankbaar te zijn
Onderzoek heeft aangetoond dat dankbaarheid uit vier elementen bestaat. Lees hier wat deze elementen zijn, en hoe je je kind kunt helpen om ze in de praktijk toe te passen.

31 - 33 maanden
4 grove motorische spelletjes voor een regenachtige dag
Regenachtige dag? Voor deze spelletjes heb je bijna geen materialen en voorbereidingstijd nodig, zodat je kind toch lekker kan bewegen en zijn energie kwijt kan.

31 - 33 maanden
Wanneer je kind een voorkeur heeft voor één ouder
In gezinnen met twee ouders komt het bijna altijd wel voor: de fase waarin kinderen de voorkeur geven aan één van de ouders. Gebeurt dit bij jullie ook? Lees dan in deze blog hoe je hiermee om kunt gaan.

31 - 33 maanden
Zo stimuleer je het empathisch vermogen (ja, echt!) van je peuter
Een belangrijk onderdeel van vriendelijk zijn voor anderen, is empathie tonen. In dit artikel lees je hoe je je tweejarige peuter de gevoelens van anderen kunt helpen begrijpen, zodat hij zich in de ander leert verplaatsen.

31 - 33 maanden
Schoenen en sokken leren aantrekken doe je zo
Om zelf je schoenen en sokken aan en uit te doen, zijn complexe fijne motorische vaardigheden nodig. Lees hier hoe je je kind kunt helpen om zelf de schoenen en sokken aan te leren trekken.

31 - 33 maanden
Vanaf welke leeftijd leren kinderen klokkijken?
Met routines, volgordes, en tijdgerelateerde woorden help je je kind het ingewikkelde concept van tijd te begrijpen.

31 - 33 maanden
Welkom bij De Uitpluizer Speelkit voor 31-33 maanden
Kijk wat de CEO en medeoprichter van Lovevery Jessica Rolph vertelt over De Uitpluizer Speelkit voor je kind van 31-33 maanden.

31 - 33 maanden
Zo maak je een hindernissenbaan voor je tweejarige peuter
Een hindernisbaan, binnen of buiten, is een leuke en effectieve manier om de grove motoriek te ontwikkelen: op de tenen lopen, met beide voeten springen, noem maar op!

31 - 33 maanden
Waarom kinderen jengelen? Omdat het werkt
Uit onderzoek blijkt dat volwassenen van nature het sterkst reageren op de zeurderige, huilerige toon van kinderen. Wat betekent dit jengelen, en hoe kun je er het beste op reageren?