31 - 33 maanden

Lijmen is leuk! Makkelijke spelletjes met lessen die blijven plakken

Toddler playing with pom poms and popsicle sticks on paper

De combinatie lijm en peuters klinkt misschien niet voor iedereen even aanlokkelijk, maar lees tóch even verder. 😉

Lijm aanbrengen op één kant van een vormpje en het vormpje op een ander stukje papier plakken lijkt misschien geen grote uitdaging voor de cognitieve ontwikkeling, maar dat is het zeker wel. Tussen de leeftijd van 24 en 30 maanden is je kind er klaar voor om hiermee te gaan oefenen. Wanneer je kind lijm leert gebruiken, ontwikkelt hij zijn hand-oogcoördinatie en zijn fijne motorische planning. Plakken is ook goed voor de zintuiglijke ontwikkeling: hij leert wat plakkerigheid is en hoe het aanvoelt aan zijn vingers. Gebruik een niet-giftige lijm, zoals de lijm in onze lijmkit met vormen, lijmstiften, of vingerlijm.

Dit zijn een paar leuke manieren om lijm te verkennen:

Pompons stippelen

Lijmen met pompons stimuleert de sensorische ontwikkeling op twee manieren, en bij deze activiteit oefent je peuter ook nog met kleuren koppelen. Zo doe je dat:

 • Plak kleine ronde stickertjes op een vel papier of zet stippen met gekleurde stiften (gebruik bijvoorbeeld slagerspapier zodat je kind veel werkruimte heeft).
 • Leg wat pompons klaar in dezelfde kleuren als de stickers of stippen.
 • Geef je kind de pompons en vraag hem om de kleuren van de pompons te koppelen aan de kleuren van de stickers of stippen.
 • Laat hem de pompons op de gelijk gekleurde stickers of stippen plakken met een klein bakje vloeibare lijm en een lijmkwastje.

Lijmkit met vormen

In foto: Lijmkit met vormen van De Enthousiasteling Speelkit

Vloeibare lijm is lastiger te gebruiken dan een lijmstift. Je kunt je peuter een kwastje geven om het hem wat makkelijker te maken, omdat het lijmen dan meer voelt als schilderen. Zo doe je dat:

 • Doe een klein beetje lijm uit het flesje in het lijmpotje of een klein bakje.
 • Geef je kind het kleine kwastje om lijm te smeren op de kleurige vormen en andere stukjes papier die je in huis hebt.
 • Misschien vindt je kind het leuk om de plakkerigheid van de lijm met zijn vingers te verkennen, of het papier rechtstreeks in het potje te dopen. Gebruik dus een klein potje om de lijm in te doen om een knoeiboel te voorkomen.
 • Plakken is bedrieglijk ingewikkeld. Waarschijnlijk heeft je kind wat hulp nodig bij het lijmen – vooral wanneer hij per ongeluk stukjes papier op zichzelf heeft gelijmd. 🙃
 • Deze activiteit kun je ook doen met een lijmstift. Draai de lijmstift nét genoeg open zodat er een heel klein beetje lijm bovenuit komt (als je te ver draait breekt de lijm al snel af). Misschien vindt je kind het ook leuk om de lijmstift open en dicht te draaien!

Zandkunstwerk

Young child holding a piece of paper with glue on it and pouring salt on top.

Met aanraken, knijpen, en zeven leert je kind belangrijke lessen over textuur. Het contrast tussen zand en lijm is groot – het ene is plakkerig en nat, het andere korrelig en droog. Je kunt ook zout gebruiken als je geen zand hebt.

Zo maak je een zandkunstwerk:

 • Zet een grote kom met zand of zout neer.
 • Geef je kind het lijmflesje en vraag hem om een beetje lijm op een klein stukje dik papier of karton te doen in de vorm die hij wil.
 • Geef hem een lepel, zodat hij makkelijk zand of zout op de lijm kan scheppen.
 • Zodra alle lijm bedekt is, laat je je kind zien hoe hij het papier of karton omhoog moet houden om al het overtollige zand of zout terug in de kom te gieten.

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 31 - 33 maanden, Cognitieve ontwikkeling, Speeltijd & activiteiten, Fijne motoriek, Kinderontwikkeling

Blijf lezen