Lijmen is leuk! Makkelijke spelletjes met lessen die blijven plakken

Toddler playing with pom poms and popsicle sticks on paper

De combinatie lijm en peuters klinkt misschien niet voor iedereen even aanlokkelijk, maar lees tóch even verder 😉

Lijm aanbrengen op één kant van een vormpje en het vormpje op een ander stukje papier plakken lijkt misschien geen grote uitdaging voor de cognitieve ontwikkeling, maar dat is het zeker wel. Tussen de leeftijd van 24 en 30 maanden is je kind er klaar voor om hiermee te gaan oefenen.

Wanneer je kind lijm leert gebruiken, ontwikkelt hij zijn hand-oogcoördinatie en zijn fijne motorische planning. Plakken is ook goed voor de zintuiglijke ontwikkeling: hij leert wat plakkerigheid is en hoe het aanvoelt aan zijn vingers. Gebruik niet-giftige lijm, lijmstiften of witte pasta.

Dit zijn een paar leuke manieren om lijm te verkennen:

Stippel pompons

Lijmen met pompons voegt een nieuw zintuiglijk element toe en bij deze activiteit gaat het ook om kleuren vergelijken. Zo doe je dat:

  • Plak kleine cirkelstickers op een stuk papier of gebruik markers om stippen te maken (slagerspapier werkt hier goed, zodat je kind genoeg ruimte heeft om te werken).
  • Zoek wat pompons in dezelfde kleuren als je stippen.
  • Geef je kind de pompons en vraag hem of haar de kleur van de pompom te matchen met de kleur van de sticker of stip.
  • Met een bakje vloeibare lijm en een kwastje kan je kind elke pompon op de bijbehorende stip lijmen.

Vloeibare lijm met papierresten

Vloeibare lijm is lastiger te gebruiken dan een lijmstift. Je kunt je peuter een kwastje geven om het hem wat makkelijker te maken, omdat het lijmen dan meer voelt als schilderen. Zo doe je dat:

  • Maak een stapel papierresten of vormen die je uit bouwpapier knipt.
  • Spuit een kleine hoeveelheid lijm uit het flesje in een kommetje.
  • Geef je kind een kleine verfkwast om lijm op de restjes papier aan te brengen.
  • Misschien vindt je kind het leuk om de plakkerigheid van de lijm met zijn vingers te verkennen, of het papier rechtstreeks in het potje te dopen. Gebruik dus een klein potje om de lijm in te doen om een knoeiboel te voorkomen.
  • Plakken is bedrieglijk ingewikkeld. Waarschijnlijk heeft je kind wat hulp nodig bij het lijmen – vooral wanneer hij per ongeluk stukjes papier op zichzelf heeft gelijmd 🙃
  • Deze activiteit kun je ook doen met een lijmstift. Draai de lijmstift nét genoeg open zodat er een heel klein beetje lijm bovenuit komt (als je te ver draait breekt de lijm al snel af). Misschien vindt je kind het ook leuk om de lijmstift open en dicht te draaien!

Zand- of zoutkunst

Young child holding a piece of paper with glue on it and pouring salt on top.

Met aanraken, knijpen, en zeven leert je kind belangrijke lessen over textuur. Je kunt zand of zout gebruiken, omdat beide een geweldig contrast vormen met lijm – kleverig versus korrelig en nat versus droog.

Zo maak je een zandkunstwerk:

  • Zet een grote kom met zand of zout neer.
  • Geef je kind het lijmflesje en vraag hem om een beetje lijm op een klein stukje dik papier of karton te doen in de vorm die hij wil.
  • Geef hem een lepel, zodat hij makkelijk zand of zout op de lijm kan scheppen.
  • Zodra alle lijm bedekt is, laat je je kind zien hoe hij het papier of karton omhoog moet houden om al het overtollige zand of zout terug in de kom te gieten.

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 31 - 33 maanden, Cognitieve ontwikkeling, Fijne motoriek, Speeltijd & activiteiten, Kinderontwikkeling

Blijf lezen