19 - 21 maanden

8 manieren waarop peuters tussen maand 18 en 24 beginnen te praten

De taalontwikkeling is breder dan je misschien zou denken. Kinderen ontwikkelen zich allemaal op hun eigen manier en tempo. Houd in gedachten dat je peuter misschien wel verschillende vaardigheden tegelijkertijd aan het ontwikkelen is – puzzelen, rennen, springen, klimmen – waardoor het soms kan lijken alsof taal even op de achtergrond verdwijnt.

De komende maanden staat er veel te gebeuren op taalgebied.

Rond de leeftijd van twee kan je peuter als volgt beginnen met praten:

Veel meer woorden leren zeggen

Tussen de 15 en 18 maanden gebruiken peuters gemiddeld zo’n 10 tot 15 woorden. Rond de 24 tot 30 maanden begint de woordenschat van peuters vaak ineens explosief te groeien en kunnen ze misschien al meer dan 50 woorden zeggen.

Tweedelige aanwijzingen begrijpen en opvolgen

In foto: Vilten konijnenholletje van de Kwebbelaar Speelkit

Je peuter kan dit waarschijnlijk al tussen de 18 en 24 maanden. Wanneer je haar een tweedelige aanwijzing geeft, richt je dan op één soort handeling: “geef me de bal en geef me je schoen” of “raak je neus aan en raak je buik aan”.

Twee woorden leren combineren, zoals “meer water”

Ongeveer tussen de 20 en 24 maanden kan je peuter leren om twee woorden te combineren en zinnetjes te zeggen als “niet slapen” en “meer water”. Rond de 24 tot 30 maanden leert ze dit misschien al met drie woorden.

Geluiden uit de omgeving nadoen

In foto: Zachte dierenhouder van de Realist Speelkit

Rond de 21 maanden kan je peuter tijdens het spelen beginnen met geluiden uit de wereld om haar heen imiteren: dieren, auto’s, machines, en andere dingen die geluid maken.

Beter verstaanbaar worden (zo’n 65% van de tijd)

Wanneer je peuter bijna twee is, kun je merken dat je ineens veel meer gaat begrijpen van wat ze probeert te zeggen (hoewel dit voor buitenstaanders misschien nog een uitdaging blijft).

‘Jargon’ gebruiken

Dit is de (veelal) onzinnige taal die je peuter gebruikt om tegen zichzelf te praten, wanneer het klinkt alsof ze spraak imiteert (en dat is ook zo 🙂). Door te experimenteren met volume, toon, en inflectie oefent ze hoe het klinkt om een echt gesprek te hebben.

Haar voornaam gaan gebruiken

Probeer haar aan te moedigen om haar eigen naam te gebruiken door bijvoorbeeld te zeggen “wie is mij aan het helpen? Carlijn helpt mij zo goed!”. Ergens tussen de 18 en 24 maanden zal ze haar eigen naam leren zeggen – voornaamwoorden volgen later pas. Hier kun je meer lezen over voornaamwoorden gebruiken.

Een paar woorden van een bekend liedje zingen

Tussen de 18 en 23 maanden kun je je peuter ineens een paar herkenbare woorden uit een bekend liedje horen zingen. Die woorden blijft ze dan keer op keer herhalen op een muzikale manier (maar zonder de juiste tonen te raken). Later – ergens tussen de 23 en 27 maanden – kan je peuter al beginnen met hele zinnen van liedjes zingen.

Onthoud dat ook peuters die niet veel (of niet verstaanbaar) praten, nog steeds continu de taal uit hun omgeving opzuigen als een spons. Blijf dus zeker praten, vertellen, lezen, gesprekjes voeren, en zingen. Alles helpt!

Let op: als je toch het idee hebt dat je peuter achterloopt op taalgebied, is het verstandig om dit voor de zekerheid met het consultatiebureau (NL) of Kind en Gezin (BE) te overleggen.

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 19 - 21 maanden, Communicatie, Taal, mijlpalen, Kinderontwikkeling

Blijf lezen